‘Rap Sh!t’, de muzikale feministische serie van Issa Rae

Series | Issa Rae, die in haar HBO-serie ‘Insecure’ nog haar gevoelens van zich af rapte voor de spiegel, richt zich in haar nieuwe reeks ‘Rap Sh!t’ volledig tot de wereld van de hiphop. Net als met dat vorige programma probeert ze een impact te hebben door de vinger te wijzen naar hoe de muziekindustrie nog steeds omgaat met vrouwen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Insecure’ was de serie waarmee Issa Rae, voordien vooral bekend van YouTube, haar intrede deed bij het grote publiek. De serie verhaalde over de ervaringen van zwarte vrouwen en liet een frisse wind waaien in het televisielandschap. Tijdens het draaien van het vijfde en laatste seizoen van die serie in 2021, begon Rae te werken aan een nieuw project. Ze baseerde zich op het verhaal van het duo City Girls (de twee dames zijn vermeld als producent van ‘Rap Sh!t’), dat aan het einde van het vorige decennium een snelle opgang maakte in de rapwereld. Met hun verhaal als springplank toont de maakster met welke moeilijkheden vrouwen in de hiphopwereld nog steeds geconfronteerd worden. Ook Megan Thee Stallion en Cardi B waren een inspiratie voor de serie, die voor alle duidelijkheid wel een fictief verhaal vertelt.

Issa Rae begreep het belang van sociale media in de opkomst van de jonge artiesten. Om een naam te krijgen bij het publiek, en bijgevolg ook in de muziekindustrie, moeten ze wel actief zijn op kanalen als Instagram, TikTok en YouTube. Rae besloot dat in beeld te brengen door een deel van het verhaal rechtstreeks op de schermen van de smartphones van de protagonisten te laten afspelen. Gesprekken op FaceTime, sms’jes, video’s, Instagram Lives en Stories tonen hoe hun dagelijkse leven eruit ziet.

De serie verscheen op 21 juli op het Amerikaanse online platform HBO Max en op Streamz komt nu elke vrijdag een nieuwe aflevering uit. Twee van de revelaties van de reeks zijn Aida Osman en KaMillion – een rapster die ontdekt werd via de realityserie ‘Love & Hip Hop Miami’. Ze spelen de rollen van respectievelijk Shawna en Mia, twee vroeger onafscheidelijke vriendinnen die elkaar sinds de schooljaren uit het oog zijn verloren. Shawna werkt als receptioniste in een hotel en probeert voet aan de grond te krijgen in de muziekwereld, maar dat lukt haar maar niet. Ze spreekt zich met haar muziek uit over sociale ongelijkheid en weigert zich aan de ‘Bad Bitch Formula’ – de twerkende en oversekste identiteit die alomtegenwoordig is – aan te passen. “Ik maak mijn kunst niet voor mannelijke ogen”, zegt ze in een van de acht afleveringen. Mia is dan weer een jonge moeder die verschillende jobs combineert om in de behoeften van haar gezin te voorzien. De twee proberen aan hun dagelijkse sleur te ontsnappen door een rapgroep op te richten. Maar voor twee zwarte vrouwen die tegenover het machismo en het seksisme van de muziekindustrie vooral hun eigen identiteit willen behouden, is de weg naar het succes niet bepaald met goud geplaveid.

Ontdek ‘Rap Sh!t’ nu op Streamz via Proximus Pickx! 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top