Mathieu Michel wil btw op informaticamateriaal scholen naar 6 procent

Nieuws | Federaal staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) heeft een lans gebroken voor de verlaging van de btw op informaticamateriaal aangekocht door de scholen tot 6 procent. Hij lanceert het voorstel na de publicatie van een onderzoek van la Ligue des Familles over de stijgende kosten bij de start van het nieuwe schooljaar.

Door Belga

Deel dit nieuws

Uit het onderzoek van la Ligue, de Franstalige tegenhanger van de Gezinsbond, blijkt dat informatica één van de uitgaveposten is die de schoolfactuur het meeste belasten. Steeds meer scholen vragen dat hun leerlingen goed uitgerust zijn. Hoewel dat verzoek slechts facultatief kan zijn, dringen middelbare scholen in de praktijk de aankoop van informaticamateriaal op. En ook als de aankoop van een computer facultatief is, is het voor een ouder moeilijk om zijn kind naar school te sturen zonder hetzelfde materiaal als de klasgenoten, stelt la Ligue.

België zakte in het laatste Europese digitaliseringsklassement DESI van de 12de naar de 16de plaats en moet volgens Michel dus een tandje bijsteken, maar de staatssecretaris vindt niet dat de digitalisering op de schouders van de ouders moet terechtkomen, zo verklaarde hij aan Belga. Om steun te verlenen aan de inrichtende machten stelt hij voor om de btw op de aankoop van pedagogisch materiaal door de scholen te verlagen tot 6 procent. Dat verminderd tarief zou zowel gelden voor hardware als software, en zou ook moeten helpen om pedagogische software te ontwikkelen.

Michel herhaalde ook zijn pleidooi voor een universele digitale toegang tot bepaalde educatieve of pedagogische content of openbare diensten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top