Stoltenberg roept Kosovo en Servië op tot terughoudendheid

Nieuws | De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft Servië en Kosovo opgeroepen tot de-escalatie van de spanningen tussen beide landen. Hij deed dat na een onderhoud met de Servische president Aleksandar Vucic en de Kosovaarse premier Albin Kurti, met wie hij afzonderlijk rond de tafel zat.

Door Belga

Deel dit nieuws

De spanningen in het noorden van Kosovo zijn opnieuw toegenomen na de beslissing van Pristina om bijkomende documenten te eisen van mensen die Kosovo binnenkomen met een Servische identiteitskaart. Bovendien moeten Serviërs in Kosovo hun Servische nummerplaat inruilen voor een Kosovaars exemplaar.

Onder diplomatieke druk van de Europese Unie en de Verenigde Staten heeft de Kosovaarse regering intussen wel beslist om de nieuwe regels aan de grens met een maand uit te stellen.

"Ik roep alle partijen op terughoudend te zijn en geweld te vermijden", zei Stoltenberg op een persconferentie met de Servische president Aleksandar Vucic in Brussel. 

Tegelijkertijd herhaalde Stoltenberg dat de NAVO-missie KFOR klaar staat om op elk moment in te grijpen mocht de stabiliteit in gevaar komen. De beschermingsmacht, die sinds 1999 in Kosovo is gestationeerd, bestaat uit bijna 4.000 soldaten.

Morgen praten Vucic en Kurti ook nog met de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Josep Borell.

De verhoudingen tussen Belgrado en Pristina zijn erg gespannen. Kosovo, dat overwegend door etnische Albanezen wordt bewoond, verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië na een jarenlang conflict. Belgrado erkent Kosovo echter niet, vanwege de talrijke etnische Serviërs in het noorden van het land.

Kosovo heeft de status van potentiële kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, maar van toetreding is nog lang geen sprake, alleen al omdat vijf EU-lidstaten het land niet erkennen. Servië is een officiële kandidaat-lidstaat, maar de toetredingsgesprekken verlopen moeizaam.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top