NAVO eist dringende inspectie van kerncentrale van Zaporizja door IAEA

Nieuws | De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, meent dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) "dringend een inspectie" moet uitvoeren in de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. Rondom de kerncentrale, die onder Russische controle staat, komt het steeds vaker tot aanvallen en gevechten.

Door Belga

Deel dit nieuws

De centrale, de grootste van Europa, werd begin maart door Russische troepen ingenomen. "Dat vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid en verhoogt de risico's op een ongeval of nucleair incident (...) De toelating van een inspectie van het IAEA en de terugtrekking van alle Russische troepen" van het terrein zijn dringend, zei Stoltenberg op een persconferentie.

Sinds 5 augustus beschuldigen Kiev en Moskou elkaar van bombardementen, waarvan één keer bij een gebouw waar radioactief materiaal opgeslagen ligt. Een andere keer viel een reactor automatisch stil. 

De Russische controle over Zaporizja "brengt de bevolking van Oekraïne, van de buurlanden en van de internationale gemeenschap in gevaar", benadrukte Stoltenberg na een ontmoeting met de Servische president Aleksandar Vucic.

De aanvallen die onlangs de kerncentrale viseerden en voor een kernramp doen vrezen, leidden vorige week tot een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De algemeen directeur van het IAEA, Rafael Grossi, pleitte ervoor zo snel mogelijk een missie ter plaatse te sturen om de site te inspecteren. 

Rusland heeft de VN ervan beschuldigd de missie van het IAEA te verhinderen. Oekraïne verzette zich ertegen met het argument dat dit de Russische bezetting van de nucleaire site zou legitimeren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top