Litouwen wil Europese stopzetting van uitgifte toeristenvisa aan Russen

Nieuws | In het debat over de stopzetting van de uitgifte van toeristenvisa voor Russen heeft Litouwen een Europese regeling bepleit. "In het beste geval moet het een beslissing op Europees niveau zijn, waarmee makkelijk de geldigheid van deze visa kan ingetrokken worden en iedereen ermee stopt om ze uit te geven", verklaarde buitenlandminister Gabrielius Landsbergis in Vilnius.

Door Belga

Deel dit nieuws

Litouwen heeft als reactie op de Russische invasie van Oekraïne de uitgifte van visa en verblijfsvergunningen aan Russen grotendeels opgeschort. Dat is ook het geval voor de andere Baltische staten Letland en Estland. Estland gaat nog een stap verder en sluit vanaf 18 augustus ook de grenzen voor Russische staatsburgers die reizen met een door Estland uitgegeven Schengenvisum. 

Landsbergis twijfelt echter aan de doeltreffendheid van de maatregel omdat Russen nog steeds kunnen inreizen met een visum uitgegeven door een ander Schengenland. "Elke Russische burger kan vandaag bij een Duits consulaat in eender welke Russische stad een visum krijgen en via Finland, Estland, Letland, Litouwen of Polen naar een vakantiebestemming reizen", verklaarde de minister.

Ook Finland bepleit een Europese aanpak. Buitenlandminister Pekka Haavisto kondigde gisteren aan dat zijn land vanaf september nog maar tien procent van het huidige aantal visa aan Russen wil verstrekken. Volgens Haavisto komt de beslissing er omdat veel Russische toeristen Finland en zijn luchthaven in Helsinki gebruiken als toegangspoort tot Europese vakantiebestellingen nadat Rusland de reisbeperkingen wegens het coronavirus ophief.

Tsjechië, dat momenteel het voorzitterschap van de EU-ministerraden waarneemt, wil de kwestie eind deze maand op tafel leggen tijdens een informele bijeenkomst van de buitenlandministers in Praag. De Europese Commissie en Duitsland zijn echter gekant tegen een principiële stopzetting van de uitgifte van toeristenvisa aan Russen. "Dit is geen oorlog van het Russische volk, maar de oorlog van (president Vladimir, nvdr) Poetin", zei bondskanselier Olaf Scholz maandag.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top