Het ontstaan en de toekomst van cultfilmreeks 'Police Academy'

Films | De filmreeks ‘Police Academy’ is een icoon van de jaren 80 en het begin van de jaren 90. De franchise bestaat uit zeven films, een animatieserie, een televisieprogramma en een reeks stripverhalen. Nu de eerste film vanavond te zien is op Play4, blikt Proximus terug op de roemrijke geschiedenis en de mogelijke toekomst van ‘Police Academy’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Filmproducent Paul Maslansky stond in 1983 op de set van de film ‘The Right Stuff’ in San Francisco. In zijn ooghoek zag hij ineens een groep mannen en vrouwen in politie-uniform die de mantel uitgeveegd werden door een sergeant. Ze waren zwaarlijvig, te mager, te oud, te klein… “Ze waren ongelooflijk”, zei de producer. “Het was een belachelijke bende. Ik vroeg aan de sergeant wie ze waren. Hij legde uit dat de burgemeester aan de lokale politieacademie had bevolen om meer diverse rekruten in te lijven. Ik vroeg waarom mensen die er zo incompetent uitzagen aan de politieopleiding mochten beginnen. Hij zei: we moeten hen toelaten, we kunnen alleen maar hopen dat ze opgeven.”

Maslansky was geïnspireerd en schreef die avond de eerste versie van het verhaal dat later het scenario voor ‘Police Academy’ zou worden, een doldwaze komedie over een groep incompetente rekruten die door de politieopleiding probeert te geraken. Hun doel is om te bewijzen dat ze wel degelijk goede agenten kunnen zijn.

Erg politiek correct was het allemaal niet, maar dat waren de andere populaire komische films van dat moment ook niet. ‘Porky’s’, ‘Meatballs’ en ‘Animal House’ waren de grote inspiratie. De filmstudio wilde dat er in ‘Police Academy’ net als in die andere films heel wat platvloerse humor zat, en het eerste scenario zat dan ook vol gratuite seks- en scheetmoppen.

Toen regisseur Hugh Wilson aangenomen werd om het scenario te verfilmen, zag hij al die platte humor niet echt zitten. Hij vroeg of hij het scenario mocht herzien en er wat meer realisme in mocht injecteren, maar stootte op weerstand van de studio. Enkele scènes (die in de douche, die op een feestje en die met orale seks) mocht hij niet schrappen. “Het was mijn taak om die zo artistiek mogelijk te maken”, zei de regisseur.

Eindeloze sequels

Na veel vijven en zessen werden alle partijen het eens over het scenario en kon het filmen beginnen. Steve Guttenberg werd gecast in de hoofdrol die zijn grote doorbraak zou betekenen en Kim Cattrall (‘Ticket to Heaven’, ‘Porky’s’) moest voor wat starpower zorgen. Beatboxer Michael Winslow werd ontdekt en er werd een personage extra geschreven voor hem. De film werd een enorm succes, want het productiebudget van minder dan vijf miljoen bracht aan de box office maar liefst 81 miljoen dollar op.

De studio rook geld, en daarom werden er in de komende tien jaar nog zes nieuwe ‘Police Academy’-films gemaakt. De kwaliteit van de films ging er niet bepaald op vooruit, maar dat zou de kijkers, die er pap van lustten, worst wezen. Tussen 1988 en 1989 kwam ook een geanimeerde reeks uit en in 1997 en 1998, enkele jaren na de laatste film uit 1994, verscheen ook een live-actionserie, waarin een groot deel van de originele cast terugkeerde. Beide reeksen waren geen lang leven beschoren, maar dat betekent niet dat er geen interesse meer was in de franchise.

Een zesdelige stripverhalenreeks en een stuntshow in verschillende Amerikaanse pretparken was niet genoeg om de fans geïnteresseerd te houden, dus kondigde Maslansky in 2003 al aan dat er aan een nieuwe ‘Police Academy’ gewerkt werd. Sindsdien zit de nieuwe film in wat we “development hell” noemen. Acteur Steve Guttenberg zei in 2018 nog dat het project nog niet in de vuilnisbak ligt, maar dat hij ook nog geen details kan lossen. “De film komt eraan!”, verzekerde hij een fan op Twitter. Dat er nog steeds animo is rond de filmreeks, is te zien aan de vele heruitzendingen en het feit dat fans onlangs nog succesvol een crowdfunding afrondden voor een documentairefilm over de achtergrond van de filmreeks. 'Police Academy' is nog springlevend!

Bekijk ‘Police Academy’ op vrijdag om 23u15 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top