Hoe jong waren de U23-teams op de eerste speeldag van de CPL?

Challenger Pro League | Er is de voorbije maanden heel wat te doen geweest rond de toetreding van de U23-teams in de Challenger Pro League. Zo werd de toevoeging van een +23 speler niet meteen toegejuicht én werden er vragen gesteld bij de buitenlandse transfers van sommige beloftenteams.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maar op de eerste speeldag bleek het aantal buitenlanders in de basiself van de U23-teams best mee te vallen. Club NXT begon tegen SL16 FC met tien Belgen in de basis terwijl de Luikenaars zelf negen landgenoten aan de aftrap brachten. Dat aantal werd zondag geëvenaard door Jong Genk en RSCA Futures.

Bij drie van de vier teams was de aangekochte +23 speler meteen ook titularis. Lennart Mertens (29) en Frédéric Duplus (32) maakten de 90 minuten vol bij Club NXT en SL16 FC terwijl David Hubert (34) na 80 minuten naar de kant werd gehaald bij RSCA Futures. Jong Genk deed het zonder +23 spelers.

Gemiddeld

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Jong Genk het jongste elftal tussen de lijnen bracht. De basiself van Hans Somers had een gemiddelde leeftijd van 18,8 jaar, maar dat belette hen niet om Lierse Kempenzonen naar de slachtbank te leiden.

Club NXT had een gemiddelde leeftijd van 19,7 tijdens de eerste CPL-wedstrijd terwijl SL16 FC (21,2) en RSCA Futures (21,3) vlot over de twintig gingen. Beide teams kwamen zo al ietwat in de buurt van Lommel SK; dat met een gemiddelde leeftijd van 23,9 de jongste profploeg tussen de lijnen bracht.

De CPL-benjamin

De jongste speler van speeldag 1 was Ethan Butera. De verdediger van RSCA Futures was zondag 16 jaar, drie maanden en 29 dagen jong. Hij werd daarmee de op vier na jongste speler ooit in 1B. Kyriani Sabbe is nog steeds de jongste ooit. Hij was amper 16 jaar en vijf dagen toen hij in januari 2021 debuteerde voor Club NXT. Aangezien je minstens 16 moet zijn om te mogen debuteren in het profvoetbal, zal dat record nog moeilijk verbroken kunnen worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top