Toen het lot bepaalde over de carrière van de nu gepensioneerde Tom Dumoulin

Wielersport |

Wielrenner Tom Dumoulin kondigde maandag aan dat hij met onmiddellijke ingang een punt zet achter zijn carrière, enkele maanden voor zijn reeds geplande afscheid. De Nederlander, die mentaal en fysiek uitgeput was, heeft in de loop der jaren een indrukwekkend palmares uitgebouwd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoewel hij zijn zinnen had gezet op een laatste deelname aan het wereldkampioenschap tijdrijden in het Australische Wollongong over een paar weken, heeft Dumoulin besloten om de handdoek nu al in de ring te gooien. "De tank is leeg, de benen zijn zwaar en de trainingen lopen niet zoals ik had gehoopt. Sinds mijn harde crash op training afgelopen september is er weer iets gebroken. Ik moest mijn pogingen om in mijn oude vorm te komen staken en een nieuwe teleurstelling onder ogen zien. Dat was de teleurstelling van het jaar", verklaarde de voormalige Jumbo-Visma renner.

Wielrenner door loterij

Dumoulin had een heel andere levensloop kunnen hebben dan wielerkampioen worden. Als zoon van een bioloog wilde hij namelijk arts worden, maar het lot besliste er anders over toen hij op 19-jarige leeftijd niet werd geselecteerd om aan zijn studies te beginnen. "Door een loterij, vanwege het beperkte aantal plaatsen", vertrouwde hij jaren later toe. Dus stortte hij zich volledig op het fietsen, waar hij op dat moment al enkele jaren mee bezig was. "Ik was er niet bijzonder gepassioneerd door. Maar afgezien van geneeskunde vond ik geen enkele andere academische studie leuk en ik had een finish van de Amstel Gold Race gezien die me opwond. Het applaus van het publiek, het lawaai van de helikopters, de stem van de omroeper die de winnaar ophemelt...", gaf de Maastrichtse vlinder toe.

Na deze passage veroverde hij al snel een plaats bij de beloften van Rabobank, voordat hij in 2012 prof werd bij Argos-Shimano. Tijdens zijn eerste jaren reed de tijdritspecialist vooral in functie van zijn kopmannen, voordat hij in 2014 zelf succes boekte, met in het bijzonder een bronzen medaille op het wereldkampioenschap tijdrijden. In 2016 werd hij olympisch vicekampioen tijdrijden en eindigde hij als zesde in de Ronde van Spanje. Hij werd zich toen bewust van zijn capaciteiten in de grote rondes en maakte daar zijn doel van.

2017: het jaar van de grote doorbraak

De Giro in 2017 stond hoog op zijn verlanglijstje en hij werd eind mei de eerste Nederlandse renner die er de eindzege wegkaapte. Voor aanvang van de slottijdrit stond hij nog op de vierde plaats in het algemeen klassement. Hij bekroonde later zijn buitengewoon jaar helemaal met de wereldtitel tijdrijden.

In 2018 finishte hij als tweede in de Giro, net zoals in de Tour de France en op het WK tijdrijden. Het zouden meteen de laatste grote prestaties van Dumoulin betekenen. “Mijn afscheid komt er niet op de manier waarop ik hoopte, maar toch kijk ik met ongelofelijk veel trots terug op mijn carrière. Ik heb er hard voor gewerkt, vele jaren van genoten en briljant gepresteerd. Nu is het tijd om van andere dingen te genieten en er te zijn voor de mensen waar ik van hou. Hartelijk dank aan mijn team en iedereen die me tijdens mijn fantastische carrière heeft gesteund. En een speciaal woord van dank aan mijn vrouw, die al die jaren achter me heeft gestaan”, deelde hij maandag mee.

Hoofd wil niet meer mee

In de Giro van 2019 kwam Dumoulin ten val en moest hij opgeven. Nadien miste hij ook de Tour en de Vuelta, en besliste hij aan het eind van het jaar zijn contract met Sunweb te verbreken en zich aan te sluiten bij Jumbo-Visma. Maar corona zette het seizoen in 2020 op zijn kop en Dumoulin moest ook genoegen nemen met een bijrol in de ploeg.

Begin 2021 kondigde hij tot ieders verrassing een loopbaanonderbreking aan. "Door de druk en de verwachtingen van verschillende partijen. Ik wil het gewoon goed doen voor een heleboel mensen. Ik wil dat het team blij met me is. Ik wil dat de sponsors gelukkig zijn. Ik wil dat mijn vrouw en familie gelukkig zijn. En dus wil ik het voor iedereen goed doen, maar daardoor ben ik mezelf het laatste jaar een beetje vergeten. (...) Vandaag heb ik het gevoel dat ik niet weet wat ik moet doen, en dat ik anderen voor mij laat antwoorden. Dit leidt niet tot de resultaten waarop ik had gehoopt. Het maakt me ongelukkig. Het is een schande, het zou niet zo moeten zijn. Daarom neem ik een tijdje pauze.” Na een paar maanden weg van de pelotons keerde hij terug en slaagde hij erin de zilveren medaille te winnen in de tijdrit op de Olympische Spelen in Peking. Een paar weken later kwam hij op training ten val en moest hij zijn seizoen staken. Dit jaar mikte hij op de Giro, maar moest hij al snel een streep trekken door zijn ambities. Hij pakte evenwel een etappe. Eind juli volgde zijn laatste nummer in de Clasica San Sebastian, die hij uiteindelijk niet zou uitrijden.

Tom Dumoulin verlaat op zijn 31ste de wielersport met een palmares om U tegen te zeggen: winnaar van de Giro in 2017, tweede in de Giro en de Tour in 2018, negen etappezeges in grote rondes, wereldkampioen individueel en ploegentijdrit in 2017, en twee keer olympisch vicekampioen in 2016 en 2021.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top