Wat je vast hebt gemist in 'Everything Everywhere All At Once'

Films | De absurd goede film ‘Everything Everywhere All At Once’ is momenteel te zien in de Proximus VOD en was enkele maanden geleden een ware sensatie in de Verenigde Staten. Het lichtjes geflipte verhaal over een multiversum zit vol dubbele bodems, dus na één keertje kijken kan je nog niet alle knipogen naar andere films opgepikt hebben. Deze details heb je vast gemist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wong Kar-wai en ‘Repo Man’

Dat de scène met het universum waarin de hele mensheid hotdogs als vingers heeft, verwijst naar de eerste minuten van ‘2001: A Space Odyssey’, had je waarschijnlijk al gezien. De rondspringende mensapen die ontdekken hoe ze wapens kunnen gebruiken, waren niet bepaald subtiel. Maar dat was lang niet de enige referentie naar een andere film.

Zo herkenden sommige kijkers die vertrouwd zijn met de legendarische Chinese regisseur Wong Kar-wai diens visuele stijl in het universum waarin Waymond en Evelyn elkaar pas jaren later leren kennen. De groezelige en donkere atmosfeer, gecontrasteerd met de glamoureuze kledij van de hoofdrollen, was volgens kenners geïnspireerd door de film ‘In the Mood for Love’.

Wie op de kleine details lette, zag dat geen van de producten in de film een merknaam hadden. Dat is te danken aan ontwerper Jason Kisvarday, die een grote fan is van de film ‘Repo Man’. De makers van die klassieker uit 1984 konden de rechten niet krijgen voor de merknamen die op het scherm moesten komen, en besloten dan maar om alle labels zo gewoontjes mogelijk te maken. Als knipoog naar die film stond op Waymonds lippenbalsem bijvoorbeeld gewoon het woord “lippenbalsem”.

De acteurs

Om nog eens terug te keren naar het universum dat verwijst naar Wong Kar-wai: daarin wordt ook de carrière van hoofdrolspeelster Michelle Yeoh gespiegeld. In die wereld is Evelyn namelijk een succesvolle actrice die al sinds de jaren 80 haar eigen stunts doet – net als haar actrice Michelle Yeoh. De scène gebruikt zelfs echte archiefbeelden van Yeoh.

De rol van Waymond wordt vertolkt door Ke Huy Quan, die op zijn beurt ook een deel van zijn carrière weerspiegeld zag in ‘Everything Everywhere’. Een van zijn bekendste rollen was namelijk als Data in ‘The Goonies’ uit 1985. Dat personage is een grote fan van gadgets en de spion James Bond en maakt dan ook uitgebreid gebruik van zijn riem vol snufjes. Ook Waymond heeft zo’n riem, maar dan in de vorm van een lederen heuptasje.

De regisseurs

Daniel Scheinert en Daniel Kwan, de twee makers van ‘Everything Everywhere’ – die eerder al succes vonden met ‘Swiss Army Man’ – vonden verschillende manieren om zichzelf in de film te stoppen. Scheinert speelde de rol van een klant van Evelyn in het dominatrix-universum én zat in het pak van de aap met de worstvingers. Kwan is dan weer de man die als eerste in de “Bagel with Everything” gezogen wordt én de overvaller die in het Wong Kar-wai-universum Evelyns handtas probeert te stelen.

In een ander universum gaan Evelyn en Waymond naar een filmpremière. Daarin spelen de twee regisseurs geen gastrolletje, maar wie goed oplet kan hun namen wel terugvinden. Ze worden namelijk gecrediteerd als de makers van de fictieve film.

‘Everything Everywhere All at Once’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top