Document dat basis vormde voor huiszoeking wordt niet vrijgegeven

Nieuws | Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil het document, dat de basis vormde voor de huiszoeking in het landgoed van voormalig president Donald Trump, niet vrijgeven. Bij een vrijgave zouden toekomstige onderzoeksstappen bemoeilijkt worden en zou de medewerking van getuigen belemmerd worden, schrijven verschillende Amerikaanse media.

Door Belga

Deel dit nieuws

Volgens de media heeft het ministerie de rechtbank gevraagd om het document achter slot en grendel te houden. Eerder hadden de New York Times en andere media een officiële openbaarmaking gevraagd.

Het document vormt de basis voor het huiszoekingsbevel waarmee de FBI begin vorige week een inval deed in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach. Naar verluidt moet de rechter die het huiszoekingsbevel heeft ondertekend, nog definitief beslissen of het document alsnog openbaar wordt gemaakt.

Bij de huiszoeking zijn in totaal twintig dozen met documenten in beslag genomen. Uit de inventaris blijkt dat daar ook elf reeksen met geheime documenten bij waren. Sommige van die documenten hadden het label 'top secret', waarvoor het allerhoogste niveau van geheimhouding vereist is. Onderzoekers vermoeden dat Trump door het bezit van de geheime documenten een Amerikaanse spionagewet heeft overtreden.

Na de inval beschuldigde Trump de FBI ervan zijn paspoorten te hebben gestolen. Volgens de New York Times heeft het ministerie van Justitie nu fouten erkend en contact opgenomen met de advocaten van Trump om de documenten, waarvan sommige zijn verlopen, terug te geven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top