'Commando', de actieprent die de onbekende Australische acteur Vernon Wells groot maakte!

Films | Er zijn zo van die films waarin niet de hoofdrolspeler maar ook de acteur of actrice in een bijrol alle aandacht opeist. We denken bijvoorbeeld aan Brad Pitt in 'Thelma & Louise' of Scarlett Johansson in 'Lost in Translation. In 'Commando' was het vooral de Australische acteur Vernon Wells die hoge ogen gooide. We blikken even terug naar 1985 en onthullen ook waarom deze film in één adem met 'Die Hard' mag worden genoemd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 'Commando' komen de gepensioneerde commando-kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger) en zijn dochter (Alyssa Milano) in het vizier van een bende moordlustige terroristen. Eerst vermoorden ze zijn voormalige collega's en nu kidnappen ze ook zijn dochter. Als John ooit nog zijn dochter wil terugzien, moet hij van de terroristen de president van een Zuid-Amerikaanse bananenrepubliek uitschakelen. Al gauw komt hij erachter dat zijn voormalige strijdmakker Bennett (Vernon Wells) achter dit duistere plan zit.

Ondanks zijn bijrol werd de acteerprestatie van de Australische acteur Vernon Wells veel lof toegezwaaid, op de eerste plaats door zijn collega-acteur Arnold Schwarzenegger. Nochtans waren ze op de eerste draaidag samen niet de beste vrienden.

Realistisch

"Ik was erg slaperig bij de aanvang van de eerste opnames. Na een eerste blik zei Arnold toen tegen Joel (regisseur Joel Silver, nvdr.) dat deze film wellicht op niets zou uitdraaien", herinnert Wells zich in een interview met Forbes. Maar Schwarzenegger zou zijn mening vlug moeten bijstellen. "We namen toen de eerste scène op, waar ik Arnold toeschreeuw: 'Als ik mijn zin zou krijgen, zou ik je keel oversnijden.'"

De eerste take verliep blijkbaar heel goed. Schwarzenegger was onder de indruk toen hij tegen regisseur Joel Silver zei om die Australische kerel nooit een echt mes te geven. "Daarna werden we de beste vrienden."

Kassucces

Zowel regisseur Joel Silver als de hoofdrolspelers hadden nooit durven vermoeden dat 'Commando' een groot succes in de filmzalen zou worden. De actieprent was ruim drie weken de best bezochte film in de Noord-Amerikaanse filmzalen en was ook een financieel succes voor de makers. De film had een zeer beperkt budget van 9 miljoen Amerikaanse dollar en zou 57,5 miljoen dollars opbrengen.

"Ik had nooit gedacht dat deze film zo'n succes zou worden", geeft hij toe in een interview. "Wanneer ik werk, denk ik nooit aan het succes dat kan volgen. Dat is eigenlijk één van de laatste zaken waar ik aan denk tijdens het acteren", aldus Wells.

Na de opnames en première van deze film werkte scenarist Steven De Souza aan een vervolg. Tot zijn spijt wilde Arnold Schwarzenegger niet meer meewerken, dus moest hij het script aan iemand anders aanbieden. Die andere acteur werd Bruce Willis en de film waarin hij schitterde, kreeg de naam... 'Die Hard'.

Bekijk ‘Commando’ op donderdag 18 augustus om 21u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top