Wist je dat 'Gypsy' van Fleetwood Mac een impliciete verwijzing is naar Janis Joplin?

Muziek | Op 4 september vieren we de veertigste verjaardag van Fleetwood Mac's single 'Gypsy'. Maar wist je dat dit liedje impliciet verwijst naar Janis Joplin? Proximus Pickx vertelt je alles over dit bijzondere nummer.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac bracht op 4 september 1982 ‘Gypsy’ uit. Dit jaar vieren we de veertigste verjaardag van het nummer, reden te meer om ons eens te verdiepen in het hoe en waarom van ‘Gypsy’. 
 
De Amerikaanse singer-songwriter Stevie Nicks schreef het nummer een paar jaar eerder, in 1979. De vrouw wilde het nummer opnemen in haar eerste solo-album 'Bella Donna', dat in 1981 uitkwam. Maar toen een vriendin van haar overleed aan leukemie, kreeg het lied een nieuwe betekenis. Nicks besloot dan ook om het nummer te gebruiken bij de band Fleetwood Mac, waar ze sinds december 1974 deel vaan uitmaakte. Met de tweede single en na ‘Hold Me’ de op één na grootste hit van het album 'Mirage' van de band uit 1982 stond 'Gypsy' drie weken lang op nummer 12 in de Amerikaanse hitparade. Decennia later, in 2017, nam Stevie Nicks een akoestische, soloversie van het nummer op. Haar versie werd gebruikt als soundtrack voor de gelijknamige tv-serie. 
 
Een stukje van Nicks verleden in 'Gypsy’

In een interview met Entertainment Weekly in 2009 onthulde Stevie Nicks voor het eerst het verhaal achter het nummer 'Gypsy' van Fleetwood Mac. Ze legt uit dat het lied gaat over haar poging om terug te gaan naar de tijd toen ze nog niet beroemd was. "Voor ik bij Fleetwood Mac kwam, hadden Lindsey (Buckingham) en ik geen geld. We hadden een kingsize matras en legden die gewoon op de vloer”, herinnert Nicks zich. “We sliepen onder oude vintage lakens en ondanks dat ik geen geld had, was dat toch heel mooi. We hadden enkel dat en een lamp op de vloer, meer niet.” Nicks probeert naar eigen zeggen af en toe terug te gaan naar die tijd. “Als ik me wat overladen voel, haal ik mijn matras van mijn prachtig bed, waar het ook staat. Dan leg ik het buiten naast een tafel en een kleine lamp”, vertelt ze. 

Nicks geeft ook meer uitleg over de winkel die onder meer in het nummer aan bod komt. Volgens haar gaat dat over een winkel waar zij en enkele andere rockiconen vroeger gingen shoppen. "Als ik zing 'So I'm back to the velvet underground', heb ik het over een kledingwinkel in het centrum van San Francisco, waar Janis Joplin en Grace Slick van Jefferson Airplane hebben geshopt,” zei ze.
 
Grootste hit, of toch niet?
 
Net als het album 'Mirage’, waar het nummer van afkomstig is, werd 'Gypsy' een van de bekendste nummers van Fleetwood Mac in de jaren tachtig. Desondanks had het liedje in het Verenigd Koninkrijk minder succes. Volgens de Official Charts Company stond het nummer even op plaats 46 en bleef het drie weken in de hitlijsten staan. Het album zelf was een groter succes in de UK. ‘Mirage’ bereikte nummer 5 en bleef 39 weken in de hitlijsten staan.
 
Een liedje dat vandaag controversieel zou zijn
 
Ondanks het succes van het liedje in de tijd toen het uitkwam, is het vandaag de dag in één opzicht misschien controversiëler. De term 'zigeuner' wordt beschouwd als een belediging voor het Romavolk en steeds meer mensen weigeren hem te gebruiken. Hoewel het nummer een aantal opvallende fragmenten bevat, blijft het fascinerend hoe Nicks en Japlin een link blijken te hebben. 

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top