Belgenrapport: twee profteams en één U23-elftal met 10 landgenoten tussen de lijnen

Challenger Pro League | In een steeds internationaler wordende voetbalwereld waarin grote, buitenlandse concerns clubs opkopen om jonge talenten uit alle uithoeken van de wereld een forum te geven in het Europese profvoetbal, blijft het belangrijk om te blijven waken over de talenten van eigen bodem. Bij welke teams krijgen de Belgen nog wél kansen en waar zijn ze in de minderheid?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met de toevoeging van de vier U23-teams (Club NXT, SL16 FC, Jong Genk en RSCA Futures) is het de bedoeling dat er weer wat meer talenten van eigen bodem de kans krijgen om zich te ontwikkelen in de B-reeks van ons profvoetbal.

Profteams mee op kop

En op de eerste speeldag stelde Club NXT alvast de meeste landgenoten op in de basisploeg (10). Maar de Bruggelingen worden wel geflankeerd door twee profteams die er ook een erezaak van maken om zoveel mogelijk Belgen in de kern te hebben: Lierse Kempenzonen en Dender EH. Ook zij begonnen de competitie met tien landgenoten in de basisploeg. Opvallend hierbij is dat de enige buitenlander in hun ploeg wél de enige goal scoorde (Rocha bij Lierse K. en Rajsel bij Dender EH).

Na dat trio volgen de drie andere beloftenteams. Bij Jong Genk, RSCA Futures en SL16 FC werden er telkens negen Belgen in de basis gedropt. Ook Beerschot VA was nog mooi Belgisch getint met acht landgenoten aan de aftrap.

De vijf andere profteams kregen een buis op de eerste speeldag. De trainers van Lommel SK, RE Virton, SK Deinze en SK Beveren stelden elk vijf Belgen op en RWDM had slechts vier landgenoten in de basisploeg.

Belgenrapport

10: Club NXT, Lierse K., Dender EH
9: RSCA Futures, SL16 FC, Jong Genk
8: Beerschot VA
5: Lommel SK, SK Beveren, SK Deinze, RE Virton
4: RWDM

Gemiddeld stonden er op de eerste speeldag van de Challenger Pro League 82,5% Belgen tussen de lijnen. Een fantastisch gemiddelde, als je weet dat het de voorbije jaren vaak heel nipt was om niet onder de 50% te zakken.

Noot: Belgen met een dubbele nationaliteit die nog niet aangetreden hebben bij een nationaal A-elftal (maar mogelijk al wel bij een buitenlands beloften- of jeugdelftal actief waren) worden nog tot de landgenoten gerekend. Onder meer Rafik Belghali (Lommel SK), Simion Michez (RSCA Futures) en Anisse Brrou (SL 16 FC) vallen onder die categorie. Hervé Kage (Belgisch jeugdinternational, maar wel al vier caps voor DR Congo) wordt zo wél bij de buitenlanders gerekend.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top