Presidentsverkiezingen Kenia - Voorlopige resultaten geven kleine voorsprong aan William Ruto

Nieuws | Uittredend vicepresident William Ruto ligt volgens officiële voorlopige resultaten aan de leiding bij de presidentsverkiezingen in Kenia. De zondag vrijgegeven cijfers bevestigen de nek-aan-nekrace tussen Ruto en Raila Odinga, die na vier verloren pogingen zich weer kandidaat stelde.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Kenianen trokken dinsdag naar de stembus. Zondagochtend deelde de onafhankelijke kiescommissies (IEBC) mee dat Ruto momenteel 51,25 procent van de stemmen behaalt, tegenover 48,09 procent voor Odinga. Het gaat om cijfers op basis van bijna de helft van de kiesbureaus.

Met de nieuwe voorlopige cijfers zijn de rollen omgedraaid. Zaterdag lag Odinga met bijna 30 procent van de stembureaus geteld op kop met 52,54 procent tegenover 46,76 procent voor Ruto.

De kiescommissie heeft tot dinsdag 16 augustus om de volledige uitslag bekend te maken. De winnaar volgt Uhuru Kenyatta op, die in 2013 aan de macht kwam. De zoon van 's lands eerste president Jomo Kenyatta, mocht zich na twee termijnen niet opnieuw kandidaat stellen, maar gooit zijn gewicht in de schaal voor Odinga, een 77-jarige oud-premier en voormalig oppositieleider. Aanvankelijk zou Kenyatta zijn vicepresident Ruto (55) steunen als presidentskandidaat, maar al in 2018 veranderde hij naar het kamp van Odinga.

De twee andere kandidaten halen amper stemmen. Indien niemand 50 procent van de stemmen zou halen, komt er voor de allereerste keer een tweede ronde aan te pas.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top