Lotte Kopecky, koningin van de piste

Wielersport | Op de Europese kampioenschappen in München heeft de Belgische wielrenster Lotte Kopecky gisteren goud behaald in de afvalkoers. Na haar teleurstellende prestaties in de eerste Ronde van Frankrijk voor vrouwen kon de Antwerpse terug vertrouwen tanken op de piste. Ook zondag en maandag is ze nog kanshebber voor meerdere medailles.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een bewogen avond die ontsierd werd door verschillende valpartijen waaronder die van wereldkampioene Letizia Paternoster, is de Belgische Lotte Kopecky zaterdagavond in München Europees kampioene geworden in de afvalkoers. De sprintster uit Rumst kon de kalmte bewaren ondanks de chaotische wedstrijd en dankzij haar uitstekende techniek kwam ze slechts één keer in de problemen tijdens een van de sprints. In het laatste duel tegen Britse Pfeiffer Georgi kon de Antwerpse al haar kracht gebruiken om de Europese titel te veroveren. Opnieuw wint onze landgenote Europees goud, want eerder was ze ook al eens Europees kampioen op de weg. De Belgische kampioene wordt zo beloond voor al het harde werk dat ze de voorbije weken heeft verricht. 

"Ik had dit nodig", was Lotte Kopecky achteraf opgelucht dat ze deze tweede Europese titel heeft behaald. Na de laatste etappe in de Tour de France die ze nauwgezet had voorbereid, maar waarin ze nooit in een goed ritme raakte, stak ze haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. Het was duidelijk dat de renster niet over de nodige frisheid en topconditie kon beschikken, maar in München maakte ze dat helemaal goed en was ze duidelijk de beste van het pak. 

Na de titel op de ploegenachtervolging in 2016 met haar landgenote Jolien D'Hoore, is deze tweede Europese titel zeker niet de grootste op het palmares van Kopecky. Vorig jaar werd ze wereldkampioene puntenkoers in Roubaix, maar desondanks verschijnt ze niet vaak aan de start van baanwedstrijden. Onze landgenote geeft voorkeur aan wedstrijden op de weg met haar ploeg SD Worx, voorlopig de beste vrouwenploeg ter wereld. Samen met die formatie kon ze eerder dit jaar al de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen winnen, en dat zijn ook niet de minste wedstrijden…

Terug op de baan zondag en maandag 

Sinds zaterdagavond vond Kopecky het vertrouwen dat haar de laatste weken ontbrak, helemaal terug. Dat laat haar dromen van meer medailles op dit toernooi. Ze is er zich van bewust dat deze discipline veel risico’s inhoudt en beseft dat je altijd een beetje geluk nodig hebt. “Als je zo'n zware crash ziet als die van Letizia (Paternoster), denk je dat jij het ook had kunnen zijn, dat baanwielrennen een gevaarlijke sport is. Ik probeerde nergens aan te denken tijdens de onderbreking terwijl ik op de rollen reed, maar dat was natuurlijk erg moeilijk. Ik hoop dat de blessure van Paternoster niet al te ernstig is", zei Kopecky.

Zondag is de Antwerpse favoriet in de puntenkoers, de afstand waarop ze zelf wereldkampioene werd. Maandag staat ze ook aan de start van het omnium, een Olympisch onderdeel waaraan ze hoopt over twee jaar op de Olympische Spelen in Parijs te kunnen deelnemen. De ploegwedstrijd over meerdere dagen is geen doel op zich, want na de individuele wedstrijden wil ze zich focussen op de wereldkampioenschappen op de weg over enkele weken, op 24 september in Australië. 

Kopecky zal dus in totaal drie keer optreden op de piste van Müchen. Drie wedstrijden met drie medailles? “Laat me eerst van deze titel genieten. Maar ik heb op de andere afstanden ook goede kansen, dat is waar”, besluit de kampioene.

Volg de Europese kampioenschappen baanwielrennen op zondag en maandag 14 en 15 augustus op Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top