‘Fire of Love’, een documentaire vol passie en drama over een koppel vulkanologen

Films | In de documentaire 'Fire of Love' blikt regisseur Sara Dosa terug op de carrière van de Franse vulkanologen Maurice en Katia Krafft. In de reportage herken je al snel blije gezichten en een gelukkig koppel, maar hun glimlach verdwijnt als sneeuw voor lava. Het levensverhaal van de twee eindigde dramatisch, en net daar steekt ‘First of Love’ van wal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Morgen zal hun laatste dag zijn”, begint de voice-over van de documentaire ‘Fire of Love’. De kijker is meteen gewaarschuwd voor wat komen zal. Van bij het begin schetste Dosa heel wat context waardoor de hele situatie over Maurice en Katia Krafft snel duidelijk wordt. Op 3 juni 1991 reist het koppel vulkanologen met 41 anderen naar de Japanse berg Unzen, waar het noodlot toeslaat. De vulkaan barst uit en een lavastroom veegde hen allemaal weg. 

De documentaire begint het verhaal eigenlijk pas kort voor hun dood, en daar zit een grondige reden achter: "We wilden niet dat het publiek zich concentreerde op hoe Katia en Maurice zouden sterven... We hoopten dat mensen zich zouden concentreren op hoe ze leefden," zei de regisseur in een interview met CNN. “Het is een film die verteld wordt aan de hand van hun beelden, hun foto's, hun notities, en we wilden dat het publiek in de eerste plaats te weten komt waar de Kraffts mee bezig waren toen ze stierven. Dat kon alleen door hun dood niet uit de weg te gaan.”

"Een driehoeksverhouding"

'Fire of Love' vertelt het liefdesverhaal van de Franse vulkanologen Katia en Maurice Krafft, die evenveel van elkaar houden als van de vulkanen die ze samen bestuderen. De documentaire neemt de kijker mee op een romantische, maar ook tragische reis aan de hand van spectaculaire en ongeziene beelden van adembenemende vulkanische gebieden.


De film bevat fragmenten van ongeveer 200 uur beeldmateriaal dat door het echtpaar werd opgenomen voor hun eigen onderzoek en documentaires. Daarnaast gebruikten Dosa ook interviews uit kranten en fragmenten uit hun boeken om het beeldmateriaal kracht bij te zetten. Het koppel maakte beelden van vulkanen over de hele wereld, van de Democratische Republiek Congo tot Colombia en de Verenigde Staten. 

Samen met redacteuren Erin Casper en Jocelyne Chaput gebruikt Dosa de beelden van vulkanen om de relatie van het koppel te illustreren. “We zien de film als een driehoeksverhouding tussen Maurice, Katia en de vulkanen,” legt ze uit. De documentaire was vrijwel onmiddellijk en unaniem succesvol. De lancering ging door op het Sundance festival in januari en daarna werd de documentaire in de VS en het Verenigd Koninkrijk uitgebracht. Ook bij ons kan je het spektakel weldra bewonderen, dus rep je naar de Belgische bioscopen!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top