Tim Merlier aast op goud op het EK in München

Wielersport | In München start zondagochtend het EK wielrennen op de baan e, Tim Merlier, die de Belgische delegatie aanvoert, doet mee voor het goud. Hij is een van de topfavorieten op een parcours dat op de maat gesneden lijkt van de sprinters.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zal het EK wielrennen, na drie podiumplaatsen in de afgelopen vier edities, eindelijk eens naar de Belgen gaan? Ons land zakt in elk geval met een sterke ploeg af naar München, zelfs nu enkele grote namen om verscheidene redenen thuis blijven. Na het forfait van Yves Lampaert én van zijn vervanger Jens Keukeleire werd de Belgische ploeg zelfs van acht renners naar zeven gereduceerd.

Leidersrol

Dries De Bondt, Rune Herregodts, Aimé De Gendt, Edward Theuns, Dries Van Gestel en Bert van Lerberghe zijn de mannen die leider Tim Merlier zullen ondersteunen. De tweevoudige winnaar van het Belgisch kampioenschap krijgt alle vertrouwen van bondscoach Sven Vanthourenhout. Bij zijn ploeg Alpecin-Deceuninck moest de Flandrien nog vaak de leidersrol delen met zijn toekomstige ex-ploegmaat Jasper Philipsen.

Veel zal afhangen van de vorm van Merlier, die niet meer veel gereden heeft sinds hij in juni de Belgische titel op zijn naam schreef in Middelkerke. Drie weken geleden reed hij wel nog de Ronde van Wallonië, waar hij in functie van zijn ploeg reed en vooral op de achtergrond bleef. Hij bereidde zich vooral voor op de Ronde van Spanje, waar hij verschillende kansen zal hebben om uit te blinken. Dat doet ons vermoeden dat hij toch in goede conditie aan de start zou moeten verschijnen in München.

Veel concurrentie

Het parcours zou Merlier, die vanaf januari voor Soudal – Quick-Step zal rijden, in elk geval wel moeten liggen. Het peloton start zondag in Murnau am Staffelsee, een klein dorp in het zuidwesten van München, om na een rit van 208 kilometer in de Beierse hoofdstad op de Odeonsplatz over de meet te komen. In de eerste kilometers krijgen de renners drie relatief korte beklimmingen voor de kiezen, waarna ze vijf keer een rondje van 13 kilometer rijden in het stadscentrum. Dat wordt vrij technisch en zo goed als vlak. Het is goed mogelijk dat de koers met een sprint beslist zal worden.

Ook buiten onze landsgrenzen hebben ze dat goed gezien en dus vaardigen ook de andere landen hun beste sprinters af. De Nederlander Fabio Jakobsen mag zich in elk geval tot de grote favorieten rekenen. Ook Alexander Kristoff, Arnaud Démare, Mads Pedersen, het duo Phil Bauhaus en Pascal Ackermann en de Italiaan Alberto Dainese staan nu al te popelen voor een massale eindspurt. Ook de Ier Sam Bennett, die weliswaar nog wat te bewijzen heeft, zou wel eens voor de verrassing kunnen zorgen.

Volg het EK wielrennen in München op zondag 14 augustus vanaf 10u15 live op Eén.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top