Update - Schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

Nieuws | De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in het noorden van de staat New York, circa 470 kilometer van de stad New York. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden. Dat bevestigt de politie van de staat New York. Kathy Hochul, de gouverneur van de staat New York, verklaarde dat Rushdie nog in leven is en naar het ziekenhuis werd overgebracht.

Door Belga

Deel dit nieuws

Rushdie werd door een man in de nek gestoken toen hij op het punt stond een lezing te houden op een evenement in het Chautauqua Institution, in het westen van de staat New York. Ook de interviewer raakte daarbij lichtgewond aan het hoofd. Volgens een journalist van het Amerikaanse persbureau AP zou Rushdie "tien tot vijftien" keer gestoken zijn.

Volgens gouverneur Hochul is de 75-jarige Rushdie, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft, nog in leven. Hij werd met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht. De verdachte kon door een aanwezige politieagent meteen worden ingerekend. Nog volgens de gouverneur heeft Rushdie zijn leven te danken aan de snelle interventie van de agent.

Tegen de Brits-Indiase schrijver werd na de publicatie van het boek 'De duivelsverzen' in 1988 nog een fatwa, zeg maar een terdoodveroordeling, uitgesproken door de Iraanse ayatollah Khomeini. Dit omdat het boek "godslasterlijk" zou zijn. Rushdie dook tien jaar onder en kreeg permanente politiebewaking toegewezen. Daarnaast werd ook een beloning van drie miljoen dollar uitgeschreven voor wie Rushdie om het leven zou brengen.

"Geweld tegen een auteur is onaanvaardbaar en de aanval op Salman Rushdie net voor zijn lezing is verachtelijk", zo schrijft Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) op Twitter naar aanleiding van de aanval op de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie vandaag

"De vrije uiting van gedachten, cultuur, kunstenaars en hun werken laat onze samenlevingen toe vooruit te gaan. We staan achter hem en zijn familie", vervolgt de minister.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top