Nummer van icoon Bill Russell wordt niet meer toegekend

Basketbal | Het rugnummer 6 zal permanent niet meer toegekend worden in de NBA, dit ter ere van "het leven en de nalatanschap" van Bill Russell. Dat heeft de NBA donderdag bekendgemaakt.

Door Belga

Deel dit nieuws

Bij elk NBA-team wordt het rugnummer zes ingetrokken zodat "Bills buitengewone carrière voor altijd erkend wordt", aldus NBA-topman Adam Silver in een persbericht. Voor spelers die al met het nummer 6 spelen, zoal LA Lakers-superster LeBron James, wordt een uitzondering toegestaan. Russell droeg zijn hele carrière - van 1956 tot 1969 - het rugnummer 6.

"Dit is een gedenkwaardige eer voor één van de grootste kampioenen die het spel ooit gespeeld heeft", stelt Tamika Tremaglio, directeur van de NBA Players Association. "Bills acties op en naast het terrein gedurende zijn leven hebben geholpen om generaties van spelers ten goede te vormen en daar zijn we hem voor altijd dankbaar voor. We zijn er trots op dat we zijn leven en nalatenschap samen met de competitie kunnen blijven vieren."

Russell is de eerste NBA-speler van wie het rugnummer niet meer toegekend wordt. Volgend seizoen zullen de NBA-spelers een stukje stof in de vorm van een klaver met daarop het nummer 6 op hun shirts dragen.

Eind juli overleed basketballegende Bill Russell op 88-jarige leeftijd. Russell, die van 1956 tot 1969 de kleuren van de Boston Celtics verdedigde, behaalde maar liefst elf NBA-titels met het team uit Massachusetts. Hij is daarmee de meest succesvolle speler uit de geschiedenis van de NBA. Russell werd tijdens zijn carrière vijf keer tot MVP verkozen en behaalde ook een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne. In 1975 werd hij opgenomen in de Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, in 2009 gaf de NBA zijn naam aan de prijs voor de beste speler in de Finals.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top