LeBron James binnenkort eigenaar van een nieuwe NBA-franchise?

Basketbal | Het is een publiek geheim dat LeBron James ook na zijn spelerscarrière in de NBA actief wil blijven. Een onvoorspelbare job als coach lijkt daarbij niet meteen de voorkeursoptie, wel het opkopen van een franchise, om zo het plakkaatje van clubeigenaar op zijn bureau te kunnen zetten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Naast een van de meest iconische NBA-spelers aller tijden is LeBron James ook een gewiekste ondernemer. Hij bouwde een zakenimperium op, werd zijn eigen commerciële keurmerk en trad toe tot een select clubje miljardairs. Ook binnen de sportsector is de nu 37-jarige vedette van de LA Lakers al volop bezig zijn tentakels uit te strekken. Hij bezit al aandelen bij Liverpool (voetbal), Boston Red Sox (baseball) en Pittsburgh Penguins (ijshockey). De volgende, logische stap lijkt een investering in zijn geliefde basketbalsport. Hoe? Simpel: door een franchise op te kopen. Of te starten.

Uitbreiding van de NBA

Lijkt misschien een vergezocht idee, maar volgens diverse analisten broedt de NBA wel degelijk op een uitbreiding van zijn competitie. Momenteel telt die 30 franchises (men spreekt eerder van franchises dan van clubs want ze zijn niet noodzakelijk verbonden aan een stad) en al in 2024 zou de NBA daar eentje aan willen toevoegen, aldus diezelfde analisten. De bobo’s zelf ontkennen die datum nog, maar dat er zo’n project in de steigers staat, wordt minder tegengesproken. Wellicht zal het deel uitmaken van de volgende onderhandelingsronde over de uitzendrechten.

LeBron James zou ondertussen bezig zijn met het uitwerken van een concreet plan. ‘The King’ heeft zijn zinnen gezet op een nieuwe franchise in Las Vegas. Een slimme zet, want de gokhoofdstad van de VS heeft nog geen club, ondanks het feit dat er jaarlijks zoveel toeristen neerstrijken. En als die een NBA-match kunnen meepikken: waarom niet? Naar marketing en commercieel potentieel toe alleszins een veilige gok, lijkt ons.

Mede-investeerders

Daar hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje aan vast. Het gemiddelde budget voor zo’n prestigieuze onderneming bedraagt 2,5 miljard dollar. Zelfs voor een succesvol zakenman als LeBron James is dat veel, hij zal dus mede-investeerders nodig hebben om zijn droom te realiseren. Eentje daarvan raakte al bekend: Fenway Sports Group. Dat is de investeerdersgroep van John Henry en Tom Werner, eigenaars van Liverpool FC en Boston Red Sox, waar James zelf ook deel van uitmaakt. De onderhandelingen zouden al in een concreet en vergevorderd stadium zitten. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top