Hoe ‘The Way of the Dragon’ van Bruce Lee een wereldster maakte

Films |

Vijftig jaar geleden kwam ‘The Way of the Dragon’ uit, de cultklassieker die Bruce Lee op de kaart zette als wereldster en binnenloodste in Hollywood. Proximus Pickx legt uit wat die film zo bijzonder maakt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de zomer van 1972 zorgde ‘The Way of the Dragon’ voor een immens box office-succes, de film bracht in totaal duizend keer meer op dan het budget dat ervoor nodig was (130.000 dollar). Bruce Lee vestigde er definitief zijn naam mee: de kungfumeester uit Hong Kong, die in Azië al langer gigantisch populair was, schreef en regisseerde de actieprent, én hij nam de hoofdrol van Tang Lung voor zijn rekening. De grote finale in het Colosseum te Rome staat te boek als een van de meest epische gevechtsscènes uit het martial arts-genre: Bruce Lee en Chuck Norris, zijn Amerikaanse antipode, die elkaar met niets anders dan hun blote vuisten en voeten te lijf gaan.

Briljant belachelijk

Naast Chuck Norris -die zijn debuut maakte als filmacteur- en Bruce Lee bestond de cast uit onder meer Tony Liu, Robert Wall en In-shik Whang en Unicorn Chan. Allemaal mannen met een serieus palmares in de wereld van martial arts. Het was dus een zaak van specialisten in de gevechtskunsten te leren acteren en niet omgekeerd. Eerlijk, dat is er ook aan te zien. De personages lijken eerder bordkartonnen karakters, de dialogen worden beperkt tot nietszeggende oneliners, de spanningsopbouw is soms tenenkrullend voorspelbaar en de dubbing loopt allerminst synchroon met de mimiek van de acteurs -het gevolg van opnames zonder geluid en dialogen die pas in post-productie werden toegevoegd.

Máár… dat maakt net de charme uit van deze film. De reden waarom het een cultklassieker werd, een nostalgisch document uit vervlogen tijden. Onder andere Quentin Tarantino verstopte nooit zijn bewondering voor dit soort B-films en haalde er inspiratie uit voor zijn ‘Kill Bill’-saga. De befaamde Amerikaanse filmcriticus Roger Ebert beschreef het als volgt: “De plot is simplistisch en ongeloofwaardig, maar deze prent is op een bijna briljante manier belachelijk en Lee pretendeert ook niet meer.” Het humoristische karakter van deze actieprent werd nadien net een van de unique selling points.

Pionier Bruce Lee

‘The Way of the Dragon’ maakte van Bruce Lee een wereldster en opende de deuren naar Hollywood, niet enkel voor hem persoonlijk, maar voor heel de Aziatische filmsector. ‘Way of the Dragon’ was trouwens de eerste Chinese film die in het Westen werd opgenomen: de Aziatische cast had slechts een toeristenvisum voor drie weken, dus alles moest in die tijdspanne op pellicule staan. Het lukte uiteindelijk in twee weken. Straf als je bedenkt dat dit het regiedebuut betrof van Bruce Lee, die alles op autodidactische manier leerde.

Het maakte van Lee op vele vlakken een pionier. Als eerste verzoende hij de (cinefiele) culturen van Oost en West. Een jaar later kwam ‘Enter the Dragon’ uit, ‘s mans Hollywooddebuut, dat misschien nog legendarischere allures kreeg, vooral omdat het uiteindelijk zijn laatste kunstje bleek. Op het hoogtepunt van zijn carrière overleed Bruce Lee op 20 juli 1973 ten gevolge van een hersenbloeding. Hij werd 32 jaar.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top