Samusocial maakt voor het eerst noodopvang vrij voor asielzoekers

Nieuws | Om het hoofd te bieden aan de asielcrisis heeft het Brusselse Samusocial, op vraag van Fedasil, tijdelijk honderd noodopvangplaatsen gecreëerd voor asielzoekers. Dat schrijft Bruzz en wordt aan Belga bevestigd door Samusocial. Het is de eerste keer dat Samusocial moet bijspringen om het hoofd te bieden aan het opvangtekort waarmee Fedasil kampt.

Door Belga

Deel dit nieuws

Aan het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel slapen dagelijks mensen op straat in de hoop om asiel aan te vragen en een verblijfsoplossing te vinden. Hoewel Fedasil onlangs nog 750 nieuwe plaatsen opende in het Antwerpse Berlaar, blijft er een plaatstekort bestaan. Samusocial biedt nu hulp in haar centrum Poincarré in de buurt van het Zuidstation. Er werden honderd noodopvangplaatsen opgezet.

De bijkomende plaatsen blijken nodig, want Samusocial meldt dat dinsdag al negentig bedden ingenomen waren. Het gaat om tijdelijke noodopvang. Samusocial zal deze extra plaatsen zes weken lang aanbieden, tot midden september. Nadien wordt de situatie samen met Fedasil herbekeken.

Deze extra plaatsen komen boven op de bestaande opvang voor daklozen en kunnen in gevallen van nood, zoals ook in de winter, geactiveerd worden. De honderd bedden worden ter beschikking gesteld van alleenstaande mannen, want zij blijven het vaakst achter voor de gesloten poort van het aanmeldcentrum. De plaatsen worden toegekend aan personen wiens asielaanvraag al is genoteerd bij de Vreemdelingendienst en die dus volgens de opvangwet recht hebben op een verblijfplaats.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top