Oekraïne wil Zwitserland mandaat geven van beschermende macht, maar Moskou is tegen

Nieuws | Oekraïne wil dat Zwitserland zijn belangen verdedigt in Rusland, nu de diplomatieke relaties verbroken zijn. Maar het regime in Moskou weigert.

Door Belga

Deel dit nieuws

De onderhandelingen over zo'n mandaat van beschermende macht zijn rond, zegt het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken in Bern. "Maar het mandaat van beschermende macht gaat pas in als Rusland ermee instemt", zegt het ministerie. 

Het is twijfelachtig of dit gaat gebeuren. De Russische ambassade in Bern schreef aan de krant Tages-Anzeiger dat de Zwitserse regering niet langer neutraal is, nadat ze sancties had afgekondigd wegens de Russische invasie in Oekraïne. "Rusland is niet bereid om voorstellen voor bemiddeling in de onderhandelingen met Oekraïne in overweging te nemen van landen die zich aansloten bij anti-Russische sancties."

Zwitserland heeft een lange traditie van op te treden als beschermende macht. Het nam die rol voor het eerst op tijdens de Frans-Pruisische oorlog van 1870-1871, toen het de belangen verdedigde van het Koninkrijk Beieren en het Groothertogdom Baden in Frankrijk. 

Als beschermende macht is het bijvoorbeeld het aanspreekpunt voor staatsburgers die in een ander land wonen, maar er niet langer een ambassade hebben, doordat hun thuis- en gastland de diplomatieke relaties verbroken hebben. Indien nodig kan het ook diplomatieke nota's bezorgen en optreden als bemiddelaar in onderhandelingen. Zwitserland is op dit moment beschermende macht voor verschillende landen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top