Grond in Vlaanderen wordt sinds 2020 vaker herbestemd tot open ruimte

Nieuws | Sinds 2020 komt er in Vlaanderen meer gebied dat als open ruimte werd ingedeeld bij. Het gaat dan over grond die oorspronkelijk was ingedeeld als industrie- of woongebied die wordt omgezet naar natuur, bos of landbouw. Dat blijkt uit cijfers van het departement Omgeving die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) meedeelt.

Door Belga

Deel dit nieuws

In de periode 2014-2019 verdween er in Vlaanderen nog 646 hectare (ha) grond die als open ruimte was bestemd. Een trend die sinds 2019-2020 is gekeerd, want sindsdien kwam er 1.595 ha bij. "Een belangrijke evolutie en de weg die we verder op moeten gaan", zegt Demir. "Het belang van ruimte voor water en groen werd veel te lang miskend, maar dat is de voorbije jaren duidelijk en terecht veranderd."

Het gaat daarbij niet om het afbreken van bijvoorbeeld industrie ten voordele van natuur of landbouw, maar wel om het herbestemmen van gronden die oorspronkelijk waren voorbehouden als industrie- of woongebied naar natuur, bos of landbouw, verduidelijkt Andy Pieters, woordvoerder van de minister.

Die trend zou zich de komende jaren verder moeten doorzetten, want de Vlaamse regering besliste dat lokale besturen geen subsidies meer krijgen voor hun gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen als die leiden tot extra inname van de open ruimte. Bovendien komt Demir het volgend parlementair jaar ook nog met een decreet dat in planologische neutraliteit voorziet. Dat houdt in dat lokale besturen enkel nog open ruimte zullen kunnen omzetten naar wonen of industrie als er tegelijk minstens evenveel harde bestemmingen worden geschrapt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top