Masters Cincinnati in teken van afscheid Serena Williams en terugkeer Nadal

Sport |

De Masters 1000 in Cincinnati (13-21 augustus) vormen de laatste, belangrijke oefengalop richting US Open. Maar het toernooi heeft nog om andere redenen een grote waarde. Het is een van de oudste in de VS en heeft een palmares dat naast dat van de majors gelegd mag worden. Dit jaar is het uitkijken naar Serena Williams en Rafael Nadal, twee levende legendes die uitsluitsel hopen te krijgen over hun fysieke paraatheid.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Masters Cincinnati is op de US Open na het belangrijkste tennistoernooi op Amerikaanse grond. Niet alleen omdat het een van de oudste toernooien is -sinds 1899 onafgebroken op dezelfde locatie-, maar ook omwille van het rijk gestoffeerde palmares en het tijdstip: als ideale aanloop naar de US Open, die op 29 augustus start. Bij de mannen valt er zo’n 6 miljoen dollar (waarvan 1 miljoen voor de winnaar) te verdelen, bij de vrouwen 2,5 miljoen dollar. Die grote discrepantie tussen het prijzengeld bij de mannen en de vrouwen kan je dan ook als voornaamste minpunt aan dit traditierijke toernooi vermelden. Zeker als je het indrukwekkende deelnemersveld bij de vrouwen ziet, maar later meer daarover.

Dicht bij de idolen

Vorig jaar wonnen Alexander Zverev en Ashleigh Barty op de hardcourtterreinen van het Lindner Family Tennis Center. Het tennisdomein staat trouwens bekend vanwege zijn course design, dat bedoeld is om de interactie tussen publiek en tennisspelers te bevorderen. Er bestaan weinig andere tennistoernooien waar de fans zo dicht bij hun idolen geraken.

En die idolen zijn bijna altijd aanwezig. Op het palmares van de Masters in Cincinnati prijken grootheden als Pete Sampras, Andre Agassi, Rafael Nadal, Roger Federer en Novak Djokovic meermaals als laureaat. In 2019 verloor David Goffin hier nog de finale van Daniil Medvedev. Bij de vrouwen iets minder star power aangezien het toernooi tijdens een groot stuk van de jaren 80 en later tussen 1989 en 2003 niet georganiseerd werd. Maar toch staan ook Serena Williams, Maria Sharapova of onze Kim Clijsters met hun naam te blinken op het palmares.

Uitkijken naar Williams-zussen

Voor Serena Williams wordt dit wellicht haar laatste deelname aan het toernooi dat ze tweemaal won. De 23-voudige majorwinnares hintte onlangs op haar afscheid van de sport, na afloop van dit seizoen zou ze definitief op tennispensioen gaan. Op de US Open wil ze nog een laatste keer schitteren. Een goed resultaat op deze Masters Cincinnati zou die finale sprint alvast een serieuze boost geven. Vooral omdat het deelnemersveld bij de vrouwen bijzonder sterk oogt: Victoria Azarenka, Karolina Pliskova, Garbiñe Muguruza, Naomi Osaka, Coco Gauff, Petra Kvitova, Simone Halep en Iga Swiatek zullen allemaal van de partij zijn. Net als oudere zus Venus Williams overigens. De crème de la crème dus, een ideale test richting US Open. Met Elise Mertens en Alison Van Uytvanck komen er ook twee Belgen hun goede benen testen in Cincinnati.

Bij de mannen wordt het vooral uitkijken naar de fysieke paraatheid van Rafael Nadal, die vorige week nog afzegde voor het ATP-toernooi in Montréal en zijn blessure aan de buikspieren (opgelopen in Wimbledon) onder controle wil houden. Of de Spanjaard dus voor de eindwinst zal strijden, is maar zeer de vraag. Indien de 22-voudige majorwinnaar toch fit blijkt, mag hij stevige concurrentie verwachten van onder andere Novak Djokovic, Dominic Thiem, Stan Wawrinka, Marian Cilic, Stefanos Tsitsipas, Nick Kyrgios en de huidige nummer één van het mannentennis Daniil Medvedev. Bij de mannen helaas geen enkele Belg in het deelnemersveld te bespeuren. Sowieso zijn de plaatsen beperkt op dit sterk bezette toernooi, slechts 48 mannen en 48 vrouwen mogen hun kans gaan.

Volg de Cincinnati Masters van zaterdag 13 augustus tot zondag 21 augustus op Eurosport FR.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top