Limburgse wolvenroedel telt negen welpen

Nieuws | De Limburgse wolvenroedel telt maar liefst negen nieuwe welpen. Dat blijkt vandaag nadat TVL-journaliste Birgit Van Asten de roedel spotte tijdens een wolvenexcursie op de mijnterril in Zwartberg. "Eerst werd gesproken over zes welpen, maar nu weten we dus dat het er negen zijn", zo bevestigt ook Jan Loos van Welkom Wolf.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het precieze aantal welpjes dat Noëlla en August dit jaar mochten verwelkomen, bleef tot nu toe een geheim. Maar nu blijkt dat het om negen nieuwe wolven gaat. "Ze leven op de grens tussen bos en hei en laten zich niet makkelijk zien, daarom was het moeilijk om het precieze aantal te bepalen", verklaart Loos. "Maar meer dan negen zullen het er normaal niet zijn."

De welpen werden rond 20 april geboren en zijn nu dus ongeveer vier maanden oud. Voorlopig blijven ze nog even bij hun ouders Noëlla en August, maar vanaf vijf maanden kunnen wolvenwelpen de roedel verlaten. "Dat is wel erg vroeg", verklaart Loos. "De meeste wolven kiezen hun eigen pad tussen hun eerste en tweede levensjaar."

Momenteel bevindt de roedel zich op de Limburgse militaire domeinen. Volwassen dieren kunnen zich verplaatsen in een gebied tot bijna 400 vierkante kilometer. "Eigenlijk is heel Noord-Limburg, dus alles boven de E314, wolvengebied", stelt Loos.

Maar Noëlla en August zijn niet alleen. Ook in de Hoge Venen is er sprake van zeker één, mogelijk twee roedels met welpen. Daarnaast leven ook verschillende solitaire wolven in de Ardennen. "Ze hebben hun territorium wel afgebakend, maar slagen er blijkbaar niet in om een partner te vinden om zich voor te planten", klinkt het.

Wie een wolf denkt gezien te hebben, kan dit melden op de site www.welkomwolf.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top