Waarom de trage competitiestart van Hans Vanaken geen toeval is

Jupiler Pro League | Hans Vanaken haalt momenteel nog niet zijn beste niveau. De tweevoudige winnaar van de Gouden Schoen kan tot op heden zijn stempel nog niet drukken, maar dat is geen toeval. Vanaken is een trage starter.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hans Vanaken is op zijn 29ste een zekerheidje op minstens 10 goals en 10 assists per seizoen. De middenvelder is echter ook een zekerheid inzake een trage start. Vanaken is in juli en augustus zelden een uitblinker en dat is ook dit jaar niet het geval.

Nood aan wedstrijdritme

Vanaken is immers nog bezig aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een speler heeft toch een vijf à zes weken nodig om weer helemaal in vorm te geraken. Vanaken stroomde door de internationale verplichtingen bij België later in en hij moest na amper twee weken trainen alweer starten in de competitie. Tegen KRC Genk, KAS Eupen en Zulte Waregem was Vanaken onzichtbaar en hij scoorde maar één keer en gaf nul assists.

Vorig jaar was hij ook een trage starter. Vanaken is meestal pas gerodeerd tegen begin september, wanneer de Champions League van start gaat. De Rode Duivel weet dat het zwaartepunt pas later in het seizoen ligt en hij is een man van de grote momenten. Vorig jaar stond de teller na 15 competitiewedstrijden op 5 goals en 1 assist. Op het einde van het seizoen had Vanaken in alle competities samen 15 doelpunten gescoord en 12 assists uitgedeeld in 50 wedstrijden. In zijn 35 andere wedstrijden stond hij dus pal met 10 doelpunten en 11 assists.

Hoefkens zoekt op het middenveld

Vanaken zal ongetwijfeld weer willen schitteren op het kampioenenbal, waar hij vorig jaar met 3 goals en 1 assist een uitblinker was. In het eerste deel van het seizoen ligt de focus van Club Brugge op Europa, waar het dolgraag eens wil overwinteren in de Champions League. Dat Vanaken in de competitie nog niet top is, is dus geen toeval.

Toch heeft Vanaken ook een ander excuus, want het middenveld ziet er helemaal anders uit. Mats Rits viel weg met een knieblessure en Casper Nielsen kwam in de plaats. De Deen heeft duidelijk nog niet de nodige automatismen met Vanaken en zij moeten elkaar nog vinden op het veld. Daarnaast is er ook nog veel onduidelijkheid over de rol van defensieve middenvelder.

Dit seizoen liet Hoefkens daar al Eder Balanta, Noah Mbamba en Denis Odoi opdraven. Dat komt de cohesie op het middenveld ook niet ten goede en het is geen toeval dat Club Brugge dolgraag Sander Berge terug naar België wil halen. Hij zou een serieuze kwaliteitsinjectie toevoegen op het middenveld. De komende weken zal Hoefkens vooral aan automatismen moeten gaan werken. Vanaken kan dan weer stilaan de oude worden en strooien met passes en belangrijk zijn in het strafschopgebied. Binnen een maand start de Champions League en we verwachten dat Vanaken tegen dan weer stilaan op toerental zal zijn gekomen.

Volg de Jupiler Pro League, met zondag om 18u30 de partij tussen Westerlo en Standard, het hele seizoen dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top