Transport van beloega uit Seine naar zee opgeschort in afwachting van resultaten onderzoek

Nieuws | Het transport richting de zee van een beloega die zich al enkele dagen in een sluis in de Franse rivier de Seine bevond, is opgeschort in afwachting van de resultaten van medische onderzoeken. Dat heeft de onderprefect van de stad Evreux gemeld. Het dier werd in de nacht van dinsdag op woensdag uit het water gehaald.

Door Belga

Deel dit nieuws

"We wachten op de resultaten van het bloedonderzoek en echografieën en in functie van de reusltaten zal beslist worden of hij al dan niet naar de zee kan vertrekken", aldus Isabelle Dorliat-Pouzet tijdens een persconferentie, een uur nadat het dier van 800 kilogram uit het water werd gehaald in een net en op een ponton werd geplaatst.

"Op het moment dat ik jullie spreek leeft hij, hij bevindt zich op het ponton, hij heeft het overleefd. Hij wordt verzorgd", zegt ze. "We hebben kunnen constateren dat het om een mannetje gaat, dat hij enorm veel gewicht verloren is en dat hij enkele wondes heeft."

Hij kreeg een infuus "om hem te hydrateren en ervoor te zorgen dat hij buiten het water kan blijven". Indien de onderzoeksresultaten het toelaten en hij kan per koelwagen naar de kust gebracht worden, zal de beloega woensdag worden vrijgelaten in een sluis in de haven van Ouistreham, in het noorden van Frankrijk. Na drie dagen van isolatie zou hij dan naar de volle zee gebracht worden.

De walvisachtige uit het water halen duurde langer dan verwacht, zegt Dorliat-Pouzet nog, die de zestig hulpverleners bedankte die sinds 22.00 uur aan het werk waren geweest. "Het moment dat hij rond 03.00 uur in het net uit het water werd gehaald was erg intens en stresserend, want hij was geschrokken en begon te bewegen. Dat was behoorlijk indrukwekkend."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top