Tichanovskaja stelt alternatieve Wit-Russische regeringsploeg voor

Nieuws | Om de vervanging van de Wit-Russische heerser Alexander Loekasjenko te bespoedigen, heeft de verbannen oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja een alternatieve regeringsploeg voorgesteld.

Door Belga

Deel dit nieuws

Twee jaar nadat Loekasjenko, die ook wel de laatste dictator van Europa wordt genoemd, op twijfelachtige wijze de presidentsverkiezingen won, presenteerde de opposante in de Litouwse hoofdstad Vilnius een "verenigd overgangskabinet", waarvan ze de eerste leden benoemde.

Het orgaan moet de nationale belangen van Wit-Rusland behartigen, een democratische koers uitstippelen en de rechtstaat herstellen, aldus Tichanovskaja. De regeringsploeg opereert vanuit ballingschap en beschikt niet over staatsbevoegdheden.

Loekasjenko riep zichzelf op 9 augustus 2020 tot winnaar van de verkiezingen uit, wat onmiddellijk in Wit-Rusland tot nooit eerder geziene protesten leidde. Velen zien Tichanovskaja als de echte winnaar van de stembusgang. De oppositieleidster vluchtte na de verkiezingen naar Litouwen. Door de massale repressie van de staat zijn er nu bijna geen grote demonstraties meer in Wit-Rusland.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top