One day, one goal: de dag dat Sadio Mané Bayern oprolde voor de ogen van Guardiola

Sport | Begin 2014 speelde Sadio Mané een vriendschappelijke wedstrijd met Red Bull Salzburg tegen het machtige Bayern München. De toen 21-jarige aanvaller was de man van de match met een doelpunt, een uitgelokte strafschopfout en een assist. Pep Guardiola, de toenmalige coach van Bayern, zag de exploten van de Senegalees met lede ogen aan vanop de dug-out.

Pep Guardiola, die het jaar voordien de Champions League had gewonnen met Bayern door Borussia Dortmund in de finale met 1-2 te kloppen, had die 18e januari 2014 nagenoeg zijn A-ploeg opgesteld voor de oefenmatch tegen de Oostenrijkers. Met Neuer, Boateng, Martinez, Dante, Alaba, Kroos, Götze, Shaqiri en Müller stonden veel basisspelers aan de aftrap.

Amper een maand eerder had Bayern zich tot wereldkampioen gekroond op het WK voor clubs in Marokko. Acht Bayern-spelers die toen de finale hadden gespeeld, begonnen als titularis tegen het bescheiden Salzburg. Mané en co. leken een vogel voor de kat.

Maar schijn bedriegt. Al na 12 minuten opent Mané de score: hij duikt perfect in de ruimte na een steekpass van Kampl en plaatst de bal beheerst naast Neuer in doel. Zeven minuten later gebruikt hij zijn lichaam om de bal af te schermen in het Duitse strafschopgebied, waarna Dante een overtreding begaat. Soriano zet de penalty om: 2-0. Enkele minuten voor de rust bedient hij Žulj voor de goal na een fraaie individuele actie vanop links; de Oostenrijkse middenvelder hoeft maar binnen te tikken.

In de tweede helft werd niet meer gescoord: 3-0 was de verrassende eindstand, Mané was de held van de avond.

Transfer naar Bayern

Bayern was onder de indruk van de Senegalese international. "Na zijn prestatie in die vriendschappelijke wedstrijd verscheen Mané op de radar van FC Bayern", vertelt toenmalig technisch directeur Michael Reschke aan GOAL en SPOX. "Ik geloof dat zijn zaakwaarnemer hem aan ons heeft aangeboden. We hadden met Arjen Robben en Franck Ribéry echter al twee topvleugelspelers, waardoor onze prioriteiten op de transfermarkt elders lagen." De Rekordmeister wou geen 20 miljoen euro neertellen voor een speler die vooral op de bank zou zitten.

Acht jaar later legt de Duitse grootmacht meer dan het dubbele van de vraagprijs van toen op tafel voor Mané: de intussen 30-jarige aanvaller verhuisde eerder deze zomer voor 41 miljoen euro van Anfield naar de Allianz Arena na zes productieve seizoenen in het shirt van Liverpool, waarin hij de Premier League, Champions League, FA Cup, Carabao Cup en FIFA Club World Cup won en liefst 120 keer scoorde. Eerder dit jaar hielp hij Senegal naar de eindzege op de Afrika Cup, waar hij de beslissende strafschop scoorde tegen Egypte in de finale. Vorige maand riep de Afrikaanse Voetbalfederatie Mané voor de tweede keer op rij uit tot beste Afrikaanse voetballer van het jaar.

De ‘stille, glimlachende sluipmoordenaar’ is uitgegroeid tot een held in zijn geboorteland en ver daarbuiten.

Fan van deze serie? Herbeleef het eerste doelpunt van Radamel Falcao als jonge knaap bij River Plate.