Blinken zet voet aan grond in Congo voor tweede etappe van Afrikaanse rondreis

Nieuws | De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is geland in de Democratische Republiek Congo voor de tweede stop op zijn Afrikareis. De Congolese autoriteiten en talrijke organisaties verwachten dat Blinken er de steun van Rwanda aan de rebellen van M23 aan de kaak zal stellen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Blinken landde op de luchthaven van Ndjili, waar hij werd ontvangen door zijn Congolese ambtsgenoot Christophe Lutundula. Later vandaag staat ook nog een ontmoeting met de Congolese president Félix Tshisekedi op de planning.

Tshisekedi wil het met Blinken hebben over de spanningen tussen Congo en buurland Rwanda in verband met de opstand van M23 in het oosten van het land. Congo beschuldigt Rwanda ervan de rebellen te steunen, wat Kigali op zijn beurt dan weer ontkent.

Ook negentien hulporganisaties, waaronder Human Rights Watch, hebben Blinken in een brief opgeroepen tot een strenge stellingname tegen Rwanda.

M23, of de Beweging van 23 Maart, is een door Tutsi's gedomineerde rebellengroep die in 2013 verslagen werd. Maar vorig jaar nam de rebellengroep de wapens weer op. Het verweet Congo dat het de akkoorden niet nakwam over de demobilisatie en re-integratie van rebellen. De gevechten verhevigden nog in maart, waarbij M23 stukken grondgebied veroverde en Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, tot enkele tientallen kilometers naderde.

Na zijn doortocht in Congo reist Blinken later deze week nog door naar Rwanda.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top