Inval Oekraïne - Meer prematuur geboren baby's in Oekraïense gezondheidscentra (Unitaid)

Nieuws | De Russische invasie heeft geleid tot een stijging van het aantal prematuur geboren baby's in de Oekraïense gezondheidscentra. Dat meldt de mondiale gezondheidsorganisatie Unitaid. De organisatie stuurt honderden apparaten naar Oekraïne om de baby's te helpen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De oorlog "verhoogt het stressniveau van de zwangere vrouwen, wat leidt tot een toename van het aantal gemelde vroeggeboortes", zegt Unitaid-woordvoerder Hervé Verhoosel op een persconferentie in het Zwitserse Genève.

"Kinderen die te vroeg worden geborgen, hebben meer kans op de ontwikkeling van neurologische complicaties of complicaties bij de ademhaling of spijsvertering. Voor die aandoeningen zijn vaak behandelingen met zuurstof vereist", zo klinkt het nog.

Unitaid heeft daarom 220 beademingsapparaten naar Oekraïne gestuurd. De organisatie brengt daarnaast ook 125 lucht-zuurstofmengers over, die toelaten om de concentratie zuurstof aan te passen. De toestellen worden verdeeld over 25 gezondheidscentra in heel Oekraïne.

In sommige van de ziekenhuizen waarmee Unitaid een samenwerking is aangegaan, werd melding gemaakt van 12% tot 40% meer vroegtijdige geboortes, zegt Verhoosel. "Je moet dit wel een beetje relativeren. Door de huidige omstandigheden vinden veel klassieke en ongecompliceerde geboortes niet meer plaats in de ziekenhuizen, die dus vooral te maken krijgen met de moeilijkste gevallen", zo klinkt het. "Dit draagt bij tot de stijging van de percentages. Maar de toename is wel reëel."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top