Voormalige TSM -coach verbannen van alle toernooien van Riot Games

Esports | Riot Games heeft woensdag aangekondigd dat Peter Zhang, de voormalige coach van het Noord-Amerikaanse League of Legends-team TSM, voor het leven verbannen is. Zhang wordt beschuldigd van het verduisteren van bijna $250.000 aan salarissen van twee van zijn voormalige spelers.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het is een duister verhaal dat al lang aan de gang is. Heel wat fans hingen al maanden aan elk woord van Riot Games over het lot van Zhang “Peter Zhang” Yi. De Amerikaanse ontwikkelaar van League of Legends heeft zojuist zijn oordeel geveld over de voormalige hoofdcoach van TSM, een van de grootste sportorganisaties in de VS. Hij wordt permanent uitgesloten van eender welke vereniging, team of organisatie die deelneemt aan een door Riot georganiseerde competitie. Gezien de feiten van de zaak is de zwaarte van de straf begrijpelijk.

Op 18 maart heeft TSM het contract met Peter Zhang officieel beëindigd, vanwege “ernstige beschuldigingen inzake belangenvermenging en onethische praktijken”. Die werden enkele dagen later bevestigd door de journalist Richard Lewis (Dexerto) in een artikel dat op de gespecialiseerde nieuwssite werd gepubliceerd.

Daarin wordt hij ervan beschuldigd zijn positie te hebben gebruikt om zich persoonlijk te verrijken, en een “aanzienlijk” geldbedrag te hebben geleend van verschillende TSM-leden, waaronder spelers. Riot Games had eerder al aangekondigd dat het een intern onderzoek was gestart naar aanleiding van deze verklaringen.

Die verklaringen werden gisteren bevestigd door Riot Games, na een onderzoek van iets minder dan vier maanden. Het onderzoek heeft met name uitgewezen dat Peter Zhang bijna 250.000 dollar van de salarissen van bepaalde spelers heeft overgemaakt naar rekeningen die op zijn naam staan. Het bewijs suggereert ook dat hij “privé-informatie deelde over de aanwervingsbeslissingen van TSM, mogelijk in ruil voor persoonlijk gewin”.

Bovendien verkocht hij naar verluidt de auto van een speler voor 80.000 dollar, met diens toestemming. Tot op heden werd slechts 35.000 dollar terugbetaald. Tussen 18 januari en 18 maart 2022, toen de affaire uitbrak, zou Peter Zhang aan acht spelers hebben gevraagd om hem in totaal $15.000 te lenen. $4.500 is tot vandaag onbetaald gebleven.

Hij is de Verenigde Staten dan wel ontvlucht om vervolging te ontlopen, maar er is geen twijfel mogelijk dat hij niet meer zal worden gezien in de competitieve League of Legends-scene.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top