Hoe John Lennon een inspiratiebron vormt voor Liam Gallagher

HEAR HEAR! | Deze zondag staat Liam Gallagher op het hoofdpodium van HEAR HEAR! in Kiewit. De man behoeft geen introductie meer, maar Proximus Pickx schetst alsnog een beknopt portret van de rebelse Brit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Noel Gallagher vertelde dit jaar in Humo een sappige anekdote die tekenend is voor de haatliefdeverhouding met zijn broer Liam: “Hij en ik hebben ooit, in een pub, geruzied over de vraag wat de beste kerstsong aller tijden was: ‘Merry Xmas Everybody' van Slade of ‘Happy Xmas (War Is Over)' van John Lennon. Het escaleerde tot een boksmatch op de parking. Ik kwam thuis met een blauw oog. Met Kerstmis, godbetert!” Enkele maanden geleden nog noemde Liam zijn broer een grotere leugenaar dan Donald Trump.

Dat de voormalige frontman van Oasis soms zijn kuren heeft, is alom bekend. Hij is niet op zijn mondje gevallen, gedraagt zich vaak arrogant en scheldt zijn favoriete doelwit, grote broer Noel, niet zelden de huid vol. "Ik ben een betere zanger dan hij! Ik ben de enige echte!", verklaarde hij in 2011.

Op het podium wordt zijn grillige aard met de mantel der liefde bedekt, want sinds de 49-jarige Brit zijn vorig project Beady Eye begroef, won hij als soloartiest alleen maar aan ontzag en geloofwaardigheid. Met ‘As You Were’, ‘Why Me? Why Not.’ en ‘C'mon You Know’ vervaardigde hij drie steengoede albums, die hem ver boven het rockpeloton doen uitstijgen. Het bewijs? In 2019 ontving hij geheel terecht de MTV Europe Music Award in de categorie ‘Rock Icon’.

Ierse immigrantenachtergrond

Om de rockster te worden die hij nu is, ging Liam Gallagher in de leer bij een andere grootheid: wijlen John Lennon. Niemand die verbonden is aan Oasis zal ontkennen dat de iconische britpopband elementen ‘geleend’ heeft van The Beatles, of het nu tekststructuren zijn of futiele dingen zoals hun haarstijl.

Maar het belangrijkste dat The Beatles en John Lennon aan Oasis doorgaven, was hun attitude. Liam en John hebben/hadden allebei een Ierse immigrantenachtergrond. Lennons grootouders van vaderskant legden dezelfde reis af als Liams ouders vanuit Ierland, voor een beter leven in Liverpool.

Gallagher zag een verwantschap met Lennon door hun arbeidersopvoeding en bewonderde hem om zijn grote mond, lef en onbezorgdheid. Gallagher geloofde in Lennon als een baken van hoop, creativiteit en stijl. Zijn zorgeloze houding maakte dat alles goed voelde in de wereld.

‘Diamonds in the Dark’

Lennon was altijd al de favoriete Beatle van Liam Gallagher. "Ik zou niet zeggen dat hij een betere songwriter is dan McCartney: ze zijn verschillend maar allebei geweldig", vertelde hij NME in 2012. "Maar ik hou meer van Lennons werk omdat het een beetje mooier en gekker is."

Het horen en zien van John Lennon was voor de jonge Liam Gallagher een ontsnapping uit zijn saaie leventje. Decennia later kon hij zich nog steeds voor de geest halen hoe hij als achtjarige snotneus ‘Imagine’ hoorde op tv, en welke indruk dat maakte.

In zijn recente song ‘Diamonds in the Dark’ zingt Gallagher: ‘Now I know how many holes it takes…’ Beatles-liefhebbers zullen automatisch aanvullen met ‘…to fill the Albert Hall' – zoals te horen in de Beatles-song ‘A Day in the Life’. “Als Julian en Sean, de zonen van John Lennon, auteursrechten eisen, zal ik me niet verzetten”, sprak Liam in Humo. “Het zou een eer zijn om de kinderen van John Lennon te mogen voeden.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top