Jean-François Gillet en Bari pakken in 2010 scalp van Juventus op de eerste speeldag in de Serie A

Serie A |

Juventus freewheelde negen seizoenen lang door de Serie A, maar aan het eind van de jaren 2000 kende de Oude Dame een vrije val, en dat vooral na het Calciopoli-gokschandaal. Kleinere ploegen zagen hun kans schoon en sloegen munt hieruit, zoals Bari in de ouverture van het seizoen 2010-2011.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nadat het als promovendus uitstekend presteerde met een tiende plaats, was het voor Bari zaak om te bevestigen in de volgende voetbaljaargang. Met Juventus dat over de vloer kwam in San Nicola op 29 augustus 2010 kreeg het daartoe meteen een uitgelezen kans. De Bianconeri geraakten niet verder dan een magere zevende plaats in het seizoen voordien en moesten daardoor zelfs kwalificaties afhaspelen voor de UEFA Cup, de toenmalige Europa League. Onder het bewind van een nieuw management en nieuwe coach Luigi Delneri moest de kentering ingezet worden.

Sisser in Bari

Bari was niet aan zijn proefstuk toe, want het had als nieuwkomer in de Serie A Juve al met drie tegendoelpunten geklopt. Met Delneri aan het roer onderging het topteam uit Piëmont een ware metamorfose en moest het bovendien nog wennen aan het nieuwe spelsysteem. Dat resulteerde in voetballes op het veld. In doel bij Bari stond Jean-François Gillet, op dat moment al 10 jaar aan de slag bij Bari en reeds uitgegroeid tot een clublegende.

Bari domineerde als collectief, met een heel goede Almiron als exponent, die voordien uitkwam voor… Juventus. Vlak voor de pauze kroonde Donati zich tot matchwinnaar met het enige doelpunt van de partij. De vreugde bij de thuisploeg was echter van korte duur.

Rode lantaarn

Op de tweede speeldag snoepte Bari Napoli nog punten af in eigen huis na een 2-2 gelijkspel. In het restant van de competitie zouden de ploegmaats van Gillet evenwel amper nog 20 keer de weg naar doel vinden. Op de negende speeldag belandden de Galletti op de laatste plaats en ze zouden er niet meer wegkomen. Ondanks de prachtige overwinning tegen Juventus zakten ze bijgevolg opnieuw naar de Serie B.

Wat het exploot van de Belgische doelman en zijn teamgenoten extra in de verf zet, is dat het voordien al van 1982 geleden was dat Juve zijn seizoensopener verloren had. Uiteindelijk kon Delneri geen schokeffect teweegbrengen. Ze stapelden de slechte resultaten op en eindigden opnieuw zevende. Delneri kreeg de bons en werd vervangen door een zekere Antonio Conte. De rest is geschiedenis, met negen opeenvolgende landstitels…

Andermaal, in sport kan alles!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top