Analyse Jong Genk (CPL): potentie om uit te groeien tot boeiende 'attractie'

Sport | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de twaalf Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we Jong Genk onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De U21 van KRC Genk domineerde vorig seizoen de A-competitie van het beloftenvoetbal. De Limburgers wonnen 18 van de 22 competitiewedstrijden en scoorden daarin 65 goals. Pas op de slotspeeldag (toen de titel al binnen was) incasseerden de troepen van Hans Somers een eerste nederlaag (0-2 tegen Club NXT), maar toch eindigden ze nog met zeven punten voorsprong op vice-kampioen RSC Anderlecht. De jonge Genkies waren vanzelfsprekend ook de eersten die zich verzekerden van een plekje in 1B.

Genk haalde ook de bekerfinale van de beloftencompetitie, maar daarin moest het na strafschoppen de duimen leggen tegen Anderlecht.

Trouw aan clubfilosofie

In het tussenseizoen werd de U21 omgetoverd tot Jong Genk (met een leeftijdsgrens van U23), maar voorts wil de ploeg haar principes niet overboord gooien nu het op een heel ander niveau zal moeten voetballen. Somers predikt voor het nieuwe seizoen ook dominant en dynamisch voetbal waarin het met veel combinaties en veel beweging de tegenstander wil verstikken.

Dat zal grotendeels gebeuren met dezelfde jongens als vorig seizoen. Jong Genk maakte er geen prioriteit van om een +23 speler toe te voegen aan de selectie en wil het vooral doen met de eigen jonkies. Met de 18-jarige Ibrahima Sory Bangoura kwam er slechts één nieuwe jongen bij, al is de kans reëel dat kersverse A-kerntransfers zoals Rasmus Carstensen (21) en Matias Galarza (20) in het begin van het seizoen minuten zullen maken in 1B.

Voorts is het afwachten hoe enkele sterkhouders van vorig seizoen (Jay-Dee Geusens, Bilal El Khannous, Matisse Didden, Andras Németh, ...) zich gaan evolueren bij de A-kern. Slagen ze erin om zich door te zetten bij Wouter Vrancken of kan Hans Somers ze toch nog regelmatig gebruiken bij Jong Genk? Yentl Van Genechten is er al zeker niet meer bij. De ex-speler van KVC Westerlo en Lierse Kempenzonen ruilde Genk deze zomer in voor Eupen.

Goede voorbereiding met één stevig 'leermoment'

De voorbereiding van Jong Genk liep van een leien dakje. De ploeg had een goede stage in Nederland en liet ook in de oefenduels zien dat het haar voet naast die van 'volwassen' ploegen kon zetten.

Zo werden Future Winterslag (1-0), MVV Maastricht (3-2) en Thes Sport (1-0) met een volwassen prestatie opzij gezet terwijl de oefenpot tegen Jong AZ met 5-1 verloren ging. Een uitschuiver die Somers achteraf categoriseerde als "een leermoment".

Attractie

Als de jonkies de lijn kunnen doortrekken tijdens de competitie, dan zou Jong Genk wel eens een attractie kunnen worden in de Challenger Pro League. Maar net zoals bij de andere beloftenteams zal het in eerste instantie toch afwachten zijn hoe ze omgaan met de intensiteit van het 1B-voetbal, hoe lang het duurt vooraleer ze die intensiteit oppikken én hoe lang ze die kunnen volhouden.

De ups zullen sowieso aanwezig zijn, maar hoe gaat een team (dat quasi nooit verliest) om met de downs?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top