Moskou beschuldigt Kiev van bombardement kerncentrale en waarschuwt

Nieuws | Het Kremlin heeft de Oekraïense strijdkrachten ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het bombardement op de grootste kerncentrale van Oekraïne en van Europa, en heeft gewaarschuwd voor "catastrofale gevolgen" voor Europa.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het bombardement op de site van de kerncentrale van Zaporizja "door het Oekraïense leger" is "potentieel extreem gevaarlijk" en "kan catastrofale gevolgen hebben voor een groot gebied, inbegrepen het Europese territorium", zei Kreminwoordvoerder Dmitri Peskov.

Volgens Peskov pleegt Kiev "nucleair terrorisme".

Hij voegde eraan toe dat Rusland verwacht dat westerse landen hun invloed zullen gebruiken opdat er een einde zou komen aan de aanvallen op de atoomfabriek. "Wij rekenen er op dat dat landen die absolute invloed op de Oekraïense leiding hebben die aanwenden om verdere beschietingen uit te sluiten", aldus Peskov.

Kiev van zijn kant beschuldigt de Russen ervan de installaties van de centrale te hebben aangevallen en daarvoor zijn eigen medewekers in bunkers in veiligheid te hebben gebracht.

De in het zuiden van Oekraïne gelegen kerncentrale staat onder controle van het Russische leger en is de jongste dagen het doelwit geweest van twee bombardementen die sommige installaties hebben beschadigd. Bij de jongste aanval, in de nacht van zaterdag op zondag, werd een hoogspaningsleiding beschadigd die elektriciteit naar twee Oekraïense regio's brengt.

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties beklemtoonde vandaag dat aanvallen op kerncentrales "suïcidaal" zijn.

Het hoofd van het Oekraïense atoombureau Energoatom, Petro Kotine, heeft gezegd dat de "bezetters" er weg moeten en dat de site een gedemilitariseerde zone moet worden. Er dienen ook vredeshandhavers te zijn, met inbegrip van deskundigen van het internationaal atoomagentschap IAEA. Dit laatste klaagt al lang geen toegang tot de site te hebben.

Nog volgens Kotine creëert de Russische aanwezigheid ter plaatse "het grootste gevaar voor de toekomst, een ongeluk met straling of zelfs een kernramp".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top