Marathonlopers willen vroeger starten vanwege voorspelde hitte

Sport | Een groep van een vijftigtal atleten vraagt de organisatie van de Europese kampioenschappen in München het startuur van de marathonwedstrijden te vervroegen vanwege de hittegolf die wordt voorspeld.

Door Belga

Deel dit nieuws

De races staan zondag (15 augustus) geprogrammeerd, met een start bij de vrouwen om 10u30 en de mannen een uur later. In München worden op dat moment temperaturen van ruim 30 graden verwacht.

In de open brief, die mee ondertekend is door Hanne Verbruggen en Astrid Verhoeven, schrijven de atleten dat "het beschermen van de gezondheid van deelnemende atleten altijd de prioriteit moet zijn bij de organisatie". De auteurs wijzen erop dat extreme warmte bij de sporters onder meer krampen, uitputting en een hitteslag kan veroorzaken. "Er worden temperaturen voorspeld die kunnen oplopen tot 37 graden. Gezien de grote risico's voor de gezondheid roepen wij, meer dan 50 lopers die zijn ingeschreven, de organisatie op het startuur te vervroegen."

De kans lijkt alvast groot dat de Europese atletiekbond gehoor zal geven aan de oproep. In het verleden werden marathons op andere grote internationale toernooien zoals de Spelen en het WK al vaker naar 's morgens vroeg verplaatst om de atleten te beschermen tegen de hitte.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top