Eerste Turks graanschip uit Oekraïne bereikt zijn Turkse bestemming

Nieuws | Voor het eerst sinds het tot stand komen van het internationaal graanakkoord heeft een Turks graanschip vanuit Oekraïne zijn bestemming in Turkije bereikt, zo heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu vandaag bericht.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Polarnet meerde vandaag aan in de haven van Kocaeli (Izmit) aan de Zee van Marmara, met 12.000 ton maïs. Het schip was vrijdag in Chornomorsk vertrokken.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie hebben tot nu toe tien graanschepen Oekraïne kunnen verlaten. De eerste was vorige week maandag de Razoni, en die heeft Libanon als bestemming. De aankomst loopt verder vertraging op.

Daarvoor was export van landbouwproducten via de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee vanwege de Russische inval in Oekraïne geblokkeerd. Op 22 juli ondertekenden beide oorlog voerende partijen na bemiddeling door de VN en Turkije een akkoord dat het mogelijk maakte dat graanschepen uit drie Oekraïense havens konden uitvaren. Controles moeten duidelijk maken dat ze geen wapens vervoeren.

De herneming van de Oekraïense graanuitvoer geldt als belangrijk voor de stabiliteit van de voedselprijzen op de wereldmarkt. Oekraïne behoorde tot een van de belangrijkste exporteurs van graan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top