China gaat toch door met militaire oefeningen rond Taiwan

Nieuws | In het conflict rond Taiwan gaan de spanningen vandaag dan toch niet liggen. Aan de militaire oefeningen die China vandaag was opgestart, zou gisteren een eind komen. Vandaag klinkt het dat die oefeningen toch verdergezet worden. Peking verhoogt daarmee de druk op Washington en Taipei.

Door Belga

Deel dit nieuws

Een nieuwe einddatum werd nog niet gecommuniceerd. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie, Wu Qian, noemde de manoeuvres maandag een "noodzakelijke waarschuwing" aan de Verenigde Staten en Taiwan. Hij had het over een "gepaste" reactie op hun "provocaties". De Amerikanen hadden "bewust" spanningen gecreëerd door het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vorige week aan Taiwan. 

In de dagen voor dat bezoek had Peking meermaals duidelijk gemaakt dat het niet opgezet is met zo'n bezoek aan Taiwan. Voor het Chinese regime is Taiwan een afvallige provincie, en daarom ziet het liever geen officiële contacten van andere landen met Taipei. 

Het Chinese leger oefent vandaag met onderzeebootbestrijding en aanvallen op zee. Tijdens de oefeningen van de voorbije dagen zijn simulatie-aanvallen uitgevoerd op Taiwan en op Japanse en Amerikaanse marineschepen die in de buurt van Taiwan liggen, en dat in zes grote zones rond Taiwan.

Vanuit Taipei meldde het leger dat Chinese vliegtuigen gisteren alleen 66 vluchten hebben uitgevoerd. Daarbij overschreden 22 vliegtuigen de onofficiële, maar tot nu meestal gerespecteerde middellijn in de Straat van Taiwan. Daarnaast namen 14 oorlogsschepen deel aan de manoeuvres in de zeestraat. 

Boven het Taiwanese eiland Kinmen, dat op slechts twee kilometer van de Chinese kustlijn ligt, is gisterenavond weer een Chinese drone gesignaleerd. Voor de manoeuvres van vorige week was het van de jaren 50 geleden dat een Chinees toestel boven het eiland had gevlogen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top