Ronde van Scandinavië, Tour de l'Ain, Circuit Franco-Belge en Arctic Race of Norway: fans krijgen deze week een stevige portie wielrennen voorgeschoteld

Wielersport | Nu het begin van de derde en laatste grote ronde van het seizoen dichterbij komt, ziet de wielerkalender er voor de komende week boordevol uit. Er is voor elke wielerliefhebber wel iets, en zeker in ons eigen land.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ronde van Scandinavië

Na de Ronde van Frankrijk komen de beste renners ter wereld terug bijeen voor een nieuwe rittenkoers. Op 9 augustus begint de Scandinavian Tour. Het peloton moet in zes verschillende etappes doorheen Denemarken, Noorwegen en Zweden. In dit geval is de rittenkoers ook enkel en alleen voor vrouwen. Vijf van de zes etappes hebben een vrij gelijkaardig profiel en zijn op maat gemaakt voor de snelle rensters, hoewel ze ook een aantal lichte heuvels moeten overwinnen. De rit valt ongetwijfeld in een beslissende plooi tijdens de voorlaatste rit op zaterdag 13 augustus. Dan wordt de opvolger van Annemiek Van Vleuten gezocht na een rit van 132 kilometer met aankomst op de top van de Norefjell, een beklimming van 11 kilometer aaan 5,8%.

In Kopenhagen staan onder meer Demi Vollering, Marianne Vos, Cecilie Uttrup Ludwig of Lucinda Brand aan de start. Dezelfde rensters stonden enkele weken ook aan de start van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen.

De ronde van Scandinavië voor vrouwen is van 9 tot 14 augustus te volgen op Eurosport 1 & 2.

Tour de l'Ain

Tegelijkertijd trekt het mannenpeloton zich op gang in Châtillon-Sur-Chalaronne voor de 34e editie van de Tour de l'Ain. Op de Franse wegen zou wereldkampioen Julian Alaphilippe zijn rentree maken nadat hij positief testte op het coronavirus in de Ronde van Wallonië. Zondag mocht hij al even testen in de Tour of Leuven, maar in Frankrijk kan hij zich voor de eerste keer terug echt meten met sterke concurrenten. De Fransman krijgt meteen drie ritten die op zijn lijf geschreven zijn, voorgeschoteld. De eerste rit leidt wellicht tot een massaspurt, maar nadien komen vooral klimmers en punchers aan hun trekken. De winnaar van de rittenkoers kennen we op 11 augustus nadat het peloton de Col de Menthières twee keer moet trotseren.

Naast de wereldkampioen, die zich er ongetwijfeld voorbereid op de volgende belangrijke wedstrijden, komen ook andere favorieten als Guillaume Martin, Jesus Herrada en Alessandro Covi aan de start. Bij de Belgen zien we Sylvain Moniquet, Harm Vanhoucke en Mauri Vansevenant verschijnen.

De Tour de l'Ain wordt van 9 tot en met 11 augustus uitgezonden op Eurosport 2.

Circuit Franco-Belge

Deze wedstrijd, die de afgelopen seizoenen bekend stond als de Eurométropole Tour, wordt terug omgedoopt tot Circuit Franco-Belge. De race kreeg een andere plaats op de kalender en gaat nu door op 10 augustus, terwijl hij eerder eind september of begin oktober werd georganiseerd. De wedstrijd is de tiende manche van de Exterioo Cycling Cup en is 175,2 kilometer lang. De renners leggen een heuvelachtige wedstrijd tussen Doornik en La Louvière af. Door het parcours is het moeilijk te voorspellen of een vluchter de finish als eerste haalt. Als de sprintersploegen zich organiseren kan de de race ook eindigen op een sprint. 

Er zijn veel kanshebbers om Fabio Jakobsen op te volgen. Aan de start zien we sterke mannen als Alexander Kristoff, Biniam Girmay, Arnaud De Lie, Giacomo Nizzolo en Greg Van Avermaet. 

Het Circuit Franc-Belge is woensdag 10 augustus te volgen op Eurosport 2.

Arctic Race of Norway

Tenslotte keren we nog eens terug naar het noorden van Europa voor de negende editie van de Arctic Race of Norway. De rittenkoers telt vier etappes en gaat door van 11 tot 15 augustus. Het parcours van de wedstrijd lijkt opnieuw voor spektakel te kunnen zorgen, want de renners krijgen amper vlakke kilometers voorgeschoteld. De derde etappe tussen Namsos en Skallstuggu zal beslissend zijn, aangezien de rit eindigt met een klim van 5,4 km aan 5%. De laatste dag wordt net zo spannend met, in de laatste 30 kilometer, vier beklimmingen van 1,5 kilometer aan 7,5%.

Vorig jaar won onze landgenoot Ben Hermans de wedstrijd. Dit jaar zal zijn naamgenoot, Quinten Hermans, de wedstrijd proberen winnen. Verder tellen we ook Tobias Johannessen, Simon Clarke of Mathieu Burgaudeau bij de favorieten.

De Arctic Race of Norway is van 11 tot 15 augustus te volgen op Eurosport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top