Zangeres Dua Lipa wordt ereambassadeur van vaderland Kosovo

Muziek | "Gisterenmiddag werd ik bekroond met de titel van ereambassadeur van Kosovo door onze president mevrouw Vjosa Osmani", schrijft Dua Lipa zaterdag op Instagram onder foto's van haar en president Osmani. De zangeres noemt het "een eer en een privilege" om haar land te kunnen vertegenwoordigen over de hele wereld.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De jeugd van Kosovo verdient het recht op visumliberalisering, vrijheid om te rezien en om grote dromen te hebben", vervolgt Dua Lipa. De zangeres postte ook een foto van het officiële document waarin president Osmani haar niet alleen een "muzikant van wereldklasse" noemt, maar ook "een rolmodel voor veel meisjes en vrouwen in de wereld als een vastbesloten en gewetensvolle activist". Dat Dua Lipa bewustzijn creëerde voor Kosovo is "onovertroffen en werkelijk onschatbaar", meent president Osmani.

Dua Lipa werd geboren in het Verenigd Koninkrijk, maar bracht vier jaar van haar jeugd door in Kosovo. Haar Albanese ouders verlieten Kosovo in de jaren negentig. Kosovo vocht zich in 1998 en 1999 in een bloedige burgeroorlog los van Servië en werd in 2008 onafhankelijk. Die onafhankelijkheid wordt door de meeste westerse landen en zowat de helft van alle landen erkend, maar niet door Servië en Rusland. Kosovo telt 1,8 miljoen inwoners. Het merendeel is van Albanese afkomst.

Dua Lipa trad donderdagnacht nog op in Pristina op het festival Sunny Hill, dat nog tot zondag duurt. Het festival, dat haar vader Dukagjin Lipa organiseert, zou dit jaar voor het eerst in de Albanese hoofdstad Tirana plaatsvinden, maar keerde op de valreep toch terug naar Pristina. Een bijzondere editie van het festival met een andere resem artiesten vindt eind augustus in Tirana plaats.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top