Analyse RSCA Futures (CPL): balanceren op een dunne koord tussen JPL en CPL

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de twaalf Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we RSCA Futures onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vorig seizoen stak de U21 van RSC Anderlecht er wat bovenuit in de hoogste beloftencompetitie. De Brusselaars haalden 50 punten (op 66) en deden zo veel beter dan Club NXT, Standard en AA Gent. Maar helaas voor de troepen van Robin Veldman was er één team dat nog sterker was: KRC Genk. De Limburgers haalden 57 op 66 en pakten zo meer dan verdiend de titel.

Toch kon paars-wit nog een kleine revanche pakken, want niet geheel onlogisch stonden beide teams ook tegenover elkaar in de bekerfinale van de beloftencompetitie. Na een 2-2 gelijkspel kon Anderlecht de beker binnenhalen via de altijd nerveuze strafschoppenreeks. Dit seizoen willen de Brusselse youngsters hun kwaliteiten maar wat graag meten met de 'grote jongens'.

Veel twijfelgevallen

Makkelijk zal dat niet worden, want de jeugdteams van RSC Anderlecht zijn van kindsaf gewend om wedstrijden te domineren en mooi combinatievoetbal op de mat te leggen. Maar het is nog wat afwachten hoe de ietwat kleine, frêle selectie van Veldman zal omgaan met het powervoetbal dat in 1B wel eens de bovenhand haalt.

Daarnaast is het ook nog wat onduidelijk welke jongens nu uiteindelijk bij RSCA Futures zullen spelen en welke spelers hun (echte) kans zullen krijgen in het A-elftal van Felice Mazzu. Vincent Kompany haalde de voorbije jaren heel wat jeugdspelers bij de A-ploeg, maar voor de meesten bleek de stap naar 1A toen nog iets te groot. Gaan jongens als Sardella, Lissens, Stroeykens en zelfs Colassin en Kana vooral richting Anderlecht A leunen of toch eerder naar de jonge Ketten? Bij geen enkele U23-ploeg lijkt de lijn tussen de A-kern en U23 zo dun als bij RSCA.

En komt er nog een +23-speler bij? Oorspronkelijk moest Guillaume Gillet die rol gaan invullen, maar al vrij snel na de bekendmaking van zijn transfer volgde zijn spelerspensioen en werd hij opgenomen in de technische staf.

Sterk tegen jeugd

In de oefenduels maakte RSCA Futures alvast een sterke indruk. Zowat alle bovengenoemde talenten kwamen daarbij wel eens minstens één keer mee in actie. In de oefenduels werd er wel vooral tegen andere beloftenteams gespard, maar zowel Beerschot B (6-0) als Jong Ajax (4-1) kregen het stevig te verduren. Maar nogmaals... een duel tegen een profteam is van een ander paar mouwen dan een match tegen een beloftenteam.

Balanceren

Voor Veldman zal het alvast moeilijk balanceren worden tussen het boeken van goede resultaten en het ontwikkelen (en afstaan) van de paarswitte talenten. Voor heel wat jongens zou een stabiel seizoen in de Challenger Pro League een goede stap in de ontwikkeling kunnen betekenen, maar omdat ze de voorbije jaren al regelmatig van JPL-voetbal konden proefen gaan ze dat misschien zelf zo niet helemaal zien.

Met Mazzu heeft Anderlecht wel een trainer die perfect het niveau én de meerwaarde van 1B-voetbal kan inschatten en dus mee op een goede manier zal kunnen beslissen welke spelers klaar zijn voor de A-ploeg en wie er best nog een jaartje ervaring opdoet in de hertekende Challenger Pro League.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top