Boerenprotest Nederland - organisaties teleurgesteld na gesprek met regering

Nieuws | Bij de Nederlandse boerenorganisaties heerst grote teleurstelling na het gesprek met de regering onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Dat zei Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force, namens de acht boerenorganisaties die vanmiddag in Wageningen deelnamen aan een nabespreking. Naar eigen zeggen vertegenwoordigen ze 95 procent van de Nederlandse landbouwsector.

Door Belga

Deel dit nieuws

Namens de boeren is volgens Van Maanen een handreiking gedaan naar de regering. Die handreiking is volgens hem niet aangepakt, "maar was voorwaarde voor een vervolggesprek voor de partijen". Het geschonden vertrouwen is niet hersteld, aldus Van Maanen.

"Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft", zegt voorman Mark van den Oever. Hij wil niet zeggen om wat voor soort acties het gaat. "Daar gaan we niet over uitweiden, maar we gaan zeker escaleren. We bedenken altijd iets speciaals."

Bij het gesprek in Utrecht was ook premier Mark Rutte aanwezig. Na afloop van het overleg, bood Rutte zijn excuses aan over het 'stikstofkaartje' van zijn kabinet. Hij erkent dat de kaart, waarop staat hoeveel minder stikstof per gebied mag neerslaan, heeft geleid tot "grote verwarring" en "misverstanden" onder boeren.

Veel boeren leidden uit het kaartje af hoeveel minder stikstof zij zelf straks mogen uitstoten, maar "zo werkt het niet", aldus de premier. "Die misverstanden trekken we ons aan en hebben daar excuses voor gemaakt", zegt Rutte.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top