Beroepsprocedure in zaak-Griner kan volgens advocaat nog drie maanden in beslag nemen

Basketbal | Het indienen en het behandelen van een beroepsprocedure in de zaak van de Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner zal wellicht tot drie maanden in beslag nemen. Dat heeft Alexander Boikov, de advocaat van Griner, meegedeeld aan het Russische nieuwsagentschap Tass.

Door Belga

Deel dit nieuws

Een rechtbank in Chimki, vlak bij de Russische hoofdstad Moskou, heeft Griner gisteren tot negen jaar cel veroordeel voor het bezit en het smokkelen van drugs. De basketster zou in februari bij een controle van haar bagage op de Moskouse Sjeremetjevo-luchthaven betrapt zijn met vape-ampules met cannabisolie.

"Ik had een gesprek met haar na de zitting. Brittney is terneergeslagen", zegt Boikov. "We zijn het niet eens met deze zware straf. In de normale rechtspraktijk liggen de gevangenisstraffen op basis van dit artikel tussen de vijf en zes jaar. Een derde, of zelfs de helft van die straffen wordt voorwaardelijk opgelegd. Dit is een uitzonderlijk geval in onze rechtspraktijk."

"Het is noodzakelijk om in beroep te gaan", vervolgt Boikov. Hij denkt dat het indienen en het behandelen van het beroep tot drie maanden zal innemen. "In de praktijk blijkt drie maanden normaal te zijn. Na zo'n zwaar vonnis is de kans op succes klein, maar het is het proberen waard."

Washington vreest dat het dossier van de basketbalvedette gebruikt wordt om druk te zetten in het conflict met Rusland. Vorige week hebben Amerikaanse media nog gemeld dat de VS Griner en de voor spionage veroordeelde oud-marinier Paul Whelan willen ruilen voor de beruchte Russische wapenhandelaar Viktor Boet, die vastzit in de VS.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top