Een erg pittige Vuelta 2022 die moet laten zien waartoe Evenepoel in staat is

Wielersport |

Van de drie grote rondes dit jaar is de Vuelta zeker de rittenwedstrijd met het rijkste en meest competitieve deelnemersveld. Veel kopmannen zullen proberen de rode trui te pakken, terwijl Remco Evenepoel zal moeten laten zien dat hij in staat is om te winnen zonder last te hebben van een dip in een grote ronde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Ronde van Spanje (19 augustus - 11 september) wordt dit jaar bijzonder spannend, op voorwaarde dat de verschillende kopmannen aan de verwachtingen zullen voldoen. Richard Carapaz (Inéos), Simon Yates(Team Bike Exchange), Joao Almeida (UAE Teams), Jai Hindley, Alexandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), Enric Mas (Movistar), Mikel Landa (Bahrain Victorious) of Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) zijn de grote namen van deze 2022 editie.

Vlasov en Mas hebben deelgenomen aan de Ronde van Frankrijk. De anderen zullen frisser aan de start verschijnen in deze Vuelta, met voorbereidingen in de benen zoals de Ronde van Polen, de Clásica de San Sebastián of de Ronde van Burgos. Pas ook op voor renners die op weerwraak zinnen, zoals Ben O'Connor (AG2R Citroën), die pech had in Frankrijk, of Nairo Quintana (Arkea Samsic) die niet presteerde zoals verwacht. En wat met Primoz Roglic (Jumbo-Visma)? De Sloveen zat gisteren voor het eerst weer op de fiets sinds zijn opgave in de Tour en hoopt alsnog de start van de Vuelta te halen.

Nederlandse première en veel klimwerk

De Vuelta 2022 start... in Nederland. De eerste etappe in Utrecht wordt een ploegentijdrit, een ondertussen even zeldzame als spectaculaire discipline, die op zich alleen al belangstelling voor deze Ronde van Spanje verdient. Ook etappe 2 en 3 worden in Nederland gereden waarna er naar het noorden van Spanje wordt getrokken, meer bepaald richting Baskenland en Asturias waar 6 bergetappes op het programma staan. Alleen de eerste week al belooft behoorlijk intens te worden.

Voor de 10e etappe trekt heel de wielercaravan naar het zuiden voor een tijdrit van 30 km tussen Elche en Alicante. Voor de sterkste renners een opportuniteit om de kloof met de tegenstand verder uit te diepen, of juist tijd in te halen op de voorsprong die de rasklimmers in de bergen hebben kunnen uitbouwen. Omdat er niet echt veel tijdritspecialisten deelnemen, is Remco Evenepoel een van de favorieten voor het podium.

Vervolgens staan er opnieuw een rits bergetappes op het programma. Het wordt vooral uitkijken naar de 15eetappe met aankomst op de top van de Sierra Nevada, op meer dan 2500 meter hoogte. Na een vlakke etappe, volgt er opnieuw een heuvelachtige etappe en daarna nog 3 bergetappes. Afgesloten wordt met een korte etappe in Madrid waar de winnaar van de Vuelta zijn rode trui op het podium zal mogen tonen.

Remco laten groeien

Aan Belgische zijde zal Remco Evenepoel in het middelpunt van de belangstelling staan. Voor de Brabander wordt het zijn tweede grote ronde, na de Giro van 2021, waarin hij pech en een gebrek aan ervaring had, en nog moest afrekenen met de symptomen van zijn snel herstel na zijn zware val in de Ronde van Lombardije. Zijn prestaties in het hooggebergte zullen onder de loep worden genomen om te zien of hij het inderdaad in zich heeft om op een dag een grote ronde te winnen, en dan nog het liefst van al de Ronde van Frankrijk.

Bij Quick- Step Alpha Vinyl willen ze niet te veel druk op zijn schouders leggen. "We willen hem zien groeien als renner", zegt Patrick Lefevere in het Nieuwsblad, die uiteraard een doel heeft voor zijn goudklompje: "We willen eerst een etappe winnen voor we zien hoe hoog hij kan eindigen in het algemeen klassement”.

Evenepoel, hij was uitzonderlijk in San Sebastian en groots in Luik-Bastenaken-Luik, heeft laten zien dat hij kan aanvallen op de steile stukken van een parcours. Het valt nog af te wachten of hij ook in staat is om een strak hoog tempo gedurende een lange tijd vol te houden, drie weken lang op hetzelfde niveau kan koersen en alle verwachtingen die in hem zijn gelegd kan inlossen. In de Giro hadden we de indruk dat hij onder de verwachtingen had gepresteerd, zeker nadat hij uit de rittenwedstrijd stapte. Misschien wordt de Vuelta zijn schouwtoneel.

Volg de Vuelta 2022 live via Sporza of op Eurosport 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top