Analyse SK Beveren (CPL): wedergeboorte als katalysator; maar er is nog wat fine-tuning nodig

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de twaalf Challenger Pro League-deelnemers voor het seizoen 2022 - 2023 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we SK Beveren onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Waasland-Beveren kwam vorig seizoen als JPL-degradant in 1B. De club wilde graag meteen terug promoveren, maar raakte vrij moeizaam uit de startblokken. Er kwamen wat opflakkeringen, maar die werden meestal al snel weer teniet gedaan door een minder resultaat. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat de Waaslanders nooit in aanmerking kwamen voor de titel, maar toch nog wel lang mee konden strijden voor de tweede plek.

In de eindsprint bleek RWDM consistenter en moest er zelfs nog geknokt worden voor de derde plek. Die haalde Waasland-Beveren wél binnen, maar meer dan een ereplek na een al bij al overwegend teleurstellend seizoen was dat niet.

Extrasportief kwam er wél heel leuk nieuws binnen voor de fans. De club was tot een akkoord gekomen om het oude logo én de oude naam van SK Beveren in gebruik te nemen waardoor Waasland-Beveren straks het nieuwe seizoen start als SK Beveren.

Veel bekende gezichten weg

Sportief directeur Jordi Condom kreeg op het einde van het seizoen wel een goede inkijk in de spelersgroep door als T1 ad-interim in te springen en kon dus makkelijk zijn huiswerk voor de zomer maken. Met 'buurjongen' Wim De Decker kwam er alvast een nieuwe hoofdcoach die het klappen van de 1B-zweep goed kent én ook vertrouwd is met de Freethiel.

Met Jackers verdween er eigenlijk maar één onbetwiste titularis bij Beveren terwijl de ervaren winterkoopjes (Gillet en Da Costa) - gezien hun status - niet helemaal konden overtuigen en inmiddels alweer vertrokken. Schryvers, Bertone en Schoonbaert werden, ondanks hun verdiensten tijdens de voorbije seizoenen, ook aan de kant geschoven.

Eén van de eerste taken tijdens de zomermercato werd de definitieve overname van Ribeiro Costa. De Braziliaan had al een goede halfjaarlijkse uitleenbeurt achter de rug en ging nu definitief naar de Freethiel. In zijn zog kwamen enkele minder bekende, buitenlandse spelers (Fall, Barry, Everton, Wolff, Reus en Mulder). Maar met Corryn, Brondeel en Coopman werden er ook drie interessante Belgen binnen gehaald.

Defensieve onzekerheid

De Beverse oefencampagne begon goed met vlotte zeges tegen Melsele (2-5) en Rupel Boom (1-5). Maar zelfs in die duels werd al vrij duidelijk dat er vooral defensief nog iets bij zou mogen komen. Die analyse was eigenlijk vorig seizoen al eens gemaakt én werd nog eens bevestigd tegen Gent (2-2), ADO Den Haag (2-1 verlies) en Helmond Sport (2-1 winst).

Zeker geen slechte resultaten, maar tot op heden slaagden de Waaslanders er dus nog niet in om een clean sheet te houden én werd de defensie enkele keren iets te vlot uit verband gespeeld.

Duidelijkheid

Als SK Beveren erin slaagt om defensief de nodige zekerheid in te bouwen, dan zou er wel eens een mooi seizoen in kunnen zitten voor de Waaslanders. De selectie lijkt - in tegenstelling tot bij de andere topteams - niet echt verzwakt en met Wim De Decker staat er nu ook iemand aan het hoofd van de kern die een duidelijke visie kan presenteren en een systeem in een ploeg kan slijpen. Iets waar Marc Schneider vorig seizoen wel wat moeite mee had.

Maar mits nog wat fine-tuning zou de wedergeboorte van SK Beveren zou wel eens de start van iets moois kunnen zijn...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top