Antetokounmpo als troonopvolger van King James, of komt de concurrentie uit Frankrijk?

Basketbal |

Niet dat hij al zijn pensioen aankondigde, maar LeBron James (37) gaat natuurlijk geen jaren meer basketballen. Wat meteen de discussie voedt over zijn uiteindelijke legacy in de NBA-geschiedenis… en zijn potentiële troonopvolgers.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Laten we beginnen met dat eerste thema. Eerst was er het tijdperk van Wilt Chamberlain en Bill Russell, twee power houses in de jaren 60, de begindagen van de NBA. Vervolgens domineerde Michael Jordan de jaren 90. ‘His Airness’ maakte van de NBA een mondiaal succes en zo ongeveer iedereen was het erover eens dat het héél moeilijk zou worden om nog ooit een straffere en meer complete basketballer aan het werk te zien. Kobe Bryant deed nadien een verdienstelijke poging om in de voetsporen te treden van zijn idool, maar uiteindelijk doemde daar een nieuw soort basketbalspeler op: het prototype LeBron James.

Een big man met de fysieke présence (2m06) van een centerspeler, maar met de handen en technische skills van een point guard. Vanaf zijn debuut in 2003 bij de Cleveland Cavaliers maakte LeBron James indruk door die uitzonderlijke combinatie van kracht en techniek. Het leverde hem vier MVP-titels op en belangrijker: vier NBA-titels, met drie verschillende ploegen nota bene (Miami, Cleveland en LA Lakers). Los van die prijzenkast was vooral ook de invloed van James op het spelletje zodanig groot dat hij stilaan die kroon van ‘GOAT’ (Greatest of All Time) mag claimen. Hij leverde de blauwdruk voor een ander type NBA-speler: niet meer opgedeeld in vakjes als guard, forward of center, maar een alleskunner, die al die verschillende kwaliteiten verenigt. Ook in Europa diende hij als inspiratie voor een nieuwe generatie, denk maar aan jongens als Luka Doncic, Nikola Jokic en Giannis Antetokounmpo.

Wie volgt King James op?

En daarmee zijn we bij het tweede thema aanbeland. Als ‘The King’ straks stopt, wie kan hem dan opvolgen als uithangbord van de NBA? Of wie zou ooit zijn nalatenschap kunnen evenaren, net zoals James dat deed met de legacy van Jordan? Vele analisten kijken dan in de richting van Antetokounmpo. De Griekse vedette van Milwaukee Bucks werd in het seizoen 2016/17 de eerste speler in de geschiedenis van de NBA die de top 20 haalde in de vijf belangrijkste statistieken: meeste punten, meeste rebounds, meeste assists, meeste steals en meeste blocks. Een all round monster van het kaliber James dus. Of straffer. Op zijn 27ste heeft hij al twee MVP-titels op zak én een NBA-titel (2021), waarmee hij nu al voorligt op het schema van LeBron James.

Ook Nick Wright, een gerespecteerde NBA-analist in de VS, pookte de discussie verder op. “Is er iemand van de huidige spelers in de NBA die ooit GOAT kan worden?”, stelde hij als retorische vraag op Twitter. Waarna hij zelf Giannis Antetokounmpo naar voor schuift als enige mogelijke kandidaat. Stephen Curry acht hij al te oud om nog veel toe te voegen aan diens persoonlijke legacy, Luka Doncic toch iets te onregelmatig. Om er helemaal op het eind van zijn betoog aan toe te voegen dat er wel al een nieuwe NBA-rekruut staat te trappelen om de hemel te bestormen: Victor Wembanyama!

18-jarige Franse sensatie

Bijgenaamd ‘Big Vic’. Net als LeBron en Giannis een freak of nature. Een oerkracht die souplesse, lengte (2m20!) en techniek combineert. Het 18-jarige Franse talent -geboren in de rand van Parijs en opgeleid bij Nanterre- staat met stip genoteerd om deze zomer als nummer 1 gekozen te worden in de NBA Draft. Alle clubs en analisten kijken uit naar zijn debuut in de grootste basketcompetitie ter wereld. In potentie heeft hij alles om er een van de strafste spelers ooit te worden, maar dan moet er één belangrijke voorwaarde ingevuld worden: zijn lichaam moet het aankunnen.

De voorbije jaren werd Wembanyama immers al meermaals afgeremd door blessures. Net als bij Zion Williamson, die drie jaar geleden ook met veel fanfare aangekondigd werd als ‘the next big thing’ maar door blessures amper zijn stempel kon drukken bij New Orleans Pelicans, wordt het zaak om fit te blijven om die hoge verwachtingen in te lossen. Ondertussen zetten we toch maar ons geld op Antetokounmpo als meest logische troonopvolger van King James en MJ.

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Proximus Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top