De Premier League, een riskante zet voor Onana richting WK-selectie?

Voetbal |

Na een overtuigend seizoen bij Lille OSC maakt Amadou Onana (20) zich klaar om de Premier League te bestormen. West Ham en Everton hebben vele miljoenen euro veil voor de middenvelder. Maar zou het voor de nieuwbakken Rode Duivel wel een goede carrièrezet zijn? Proximus Pickx buigt zich over de kwestie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een seizoentje naam maken en dan alweer vertrekken? Het zou zomaar het scenario kunnen zijn dat Amadou Onana schrijft. In de zomer van 2021 tekende de 20-jarige Belg van Hamburg een contract bij Lille en vanaf dan ging het snel. De rijzige middenvelder klokte dat eerste seizoen bij Les Dogues uiteindelijk af op 41 wedstrijden in het A-team en mocht er zelfs van de Champions League proeven. Daarbij hoort wel de nuance dat Onana zich nooit kon opwerpen als onbetwiste titularis en vaak gebruikt werd als stoplap op verschillende posities.

Het juiste profiel

Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt, verschillende topclubs kregen de in Dakar geboren voetballer op de radar en hengelen deze zomermercato naar zijn diensten. Vooral uit de Premier League wordt er hard aan zijn mouw getrokken, met name West Ham United en Everton zijn in een onderling gevecht verwikkeld om Onana binnen te halen. De Hammers hebben zelfs al een concreet bod van 40 miljoen euro geplaatst bij Lille, maar de voorkeur van het Belgische talent zou eerder uitgaan naar Everton, gecoacht door Chelsea-legende Frank Lampard.

Voor Onana wenkt dus een droomtransfer naar de Premier League. Al zijn er ook enkele bedenkingen te plaatsen bij zo’n move. Het WK in Qatar komt er immers aan in november, voor een kersverse Rode Duivel als Onana kan het dus best wel een riskante zet zijn om bij een Engelse subtopper op enkele maanden tijd eenzelfde status te verwerven als bij Lille.

Het profiel voor de Premier League heeft hij anders wel: lengte, fysieke kracht en een polyvalentie die hem niet zelden de vergelijking met Paul Pogba oplevert. Zowel offensief als defensief kan hij de nodige troeven uitspelen. Onana beschikt over een meer dan gemiddelde techniek en een uitstekend spelinzicht. Kortom, een zeer gegeerd profiel. En vooral: hij heeft nog veel progressiemarge.

Qatar in zicht

Dat vond Roberto Martínez duidelijk ook, de Belgische bondscoach haalde Onana in juni bij de Rode Duivels en liet hem zelfs debuteren. De voorlopige bekroning van een onwaarschijnlijk parcours. Eentje waarbij de jonge Belg heel wat obstakels moest overwinnen. Op zijn elfde verhuisde hij met het gezin van Senegal naar België, waar hij zijn jeugdopleiding aanvankelijk kreeg bij Anderlecht. Maar al snel ging het een trapje lager, naar White Star Woluwe en vervolgens Zulte Waregem. Telkens kreeg Onana te horen dat er voor hem geen plaats meer was. Uiteindelijk belandde hij in Hoffenheim, waar ze wel iets in hem zagen. Hij bleef er drie seizoenen om zijn opleiding te vervolmaken, waarna Hamburg hem oppikte en daar kon hij in de Duitse tweede klasse dan toch zijn profdebuut vieren. Against all odds. Hij deed het zo goed dat Lille hem oppikte. Met het ondertussen gekende gevolg.

Velen die hem vroeger hadden afgeschreven, zullen ongetwijfeld verwonderd toekijken naar die snelle en plotse opmars. Amper 2 jaar na zijn profdebuut is Onana goed op weg om straks een eerste WK te spelen voor België. Het wordt alleen zaak zo snel mogelijk zijn plek te veroveren bij zijn nieuwe club. Maar van een uitdaging meer of minder kijkt deze rising star niet meer op.

Volg het beste van de FA Cup en de EFL Cup heel het seizoen lang via de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de optie Pickx Sports op Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top