Sprinters aan zet in laatste etappe Ronde van Polen

Wielersport |

De 79ste editie van de Ronde van Polen duikt de laatste rechte lijn in. Deze vrijdag krijgt het peloton een parcours voorgeschoteld dat verre van vlak is, maar toch kansen biedt aan de sprintersploegen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na een tijdrit die vooral voor de klassementsmannen van belang was, krijgt vandaag een heel ander type wielrenner een ideaal speelterrein aangereikt. In deze zevende en laatste etappe van de Poolse rittenkoers moet het peloton een parcours van 178 kilometer overbruggen, vertrekkend in Skawina en eindigend in Krakau, wellicht in een sprint.

Wat niet automatisch betekent dat de deelnemende ploegen er een gezondheidswandeling van kunnen maken om dan enkel in die laatste kilometers te gaan knallen. Want deze laatste etappe kondigt zich allesbehalve vlak aan, er zitten maar liefst drie serieuze beklimmingen in: eentje van eerste categorie, eentje van derde en eentje van vierde categorie. Eerst krijgen de renners dus de Bienkowka (2,7 km aan 7,7%) voor de wielen, daarna volgen de Gmina Budzow (1,4 km aan 6,3%) en in het slot van de etappe de Kaszow (1 km aan 5%).  Serieus wat klimwerk dus, maar wellicht onvoldoende voor de berggeiten om grote ontsnappingen te forceren of de sprinters eraf te gooien.

Pijnlijk afscheid van Jordi Meeus

Het begin van deze etappe is stevig, met die twee cols binnen de eerste 100 kilometer, maar de minder vermoeiende uitloop biedt perspectieven voor de sprintersploegen. De laatste vijf kilometer in het hart van Krakau zijn zelfs helemaal plat. Tijd om wat sightseeing te doen in deze prachtige, op een na grootste stad van Polen zal er evenwel niet zijn. Zoals we kennen vanuit de Tour en die laatste etappe over de Champs-Elysées kan het er op die stedelijke boulevards behoorlijk nerveus aan toegaan wanneer de ploegen hun sprinter in ideale omstandigheden naar de finish willen loodsen.

Dan kijken we in de eerste plaats in de richting van Olav Kooij, Pascal Ackermann en Phil Bauhaus, die hun goede benen al konden verzilveren in deze Ronde van Polen. Voegen zij een tweede ritzege toe aan hun palmares? Helaas geen Jordi Meeus als kandidaat-winnaar, de Belgische sprinter van Bora-Hansgrohe kwam tijdens de tijdrit donderdag zwaar ten val en brak daarbij sleutelbeen en neus. Hij moest zich vlak voor het einde van deze Ronde van Polen terugtrekken en zal een tijd werkonbekwaam blijven.

Volg de Ronde van Polen elke dag live vanaf 15u op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Proximus Pickx Sports. Interviews en hoogtepunten van de koers zijn te vinden op pickx.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top